(Braad) Haantjes te koop

Weet jij wat er gebeurt er met de haantjes die geboren worden in de eierindustrie? Kijk daarvoor eerst even dit filmpje van de NOS.

Dit is de reden dat wij Vredelingerkippen houden, kippen die geselecteerd zijn op dat ze veel eieren leggen (maar minder dan een doorgefokte legkip) en vlees op hun botten hebben (maar minder (snel) dan een doorgefokte vleeskip). Op dit moment leggen ze net genoeg voor onze eigen eierconsumptie, maar binnenkort gaat de volgende lichting kuikens ook eitjes leggen, en zal er regelmatig een doosje eieren in de kraam staan. De eerste hanen zijn op gewicht en worden komende week geslacht. Ze wegen dan 1 a 1,5 kg en kosten €14,- per kg. Wil je ook zo’n duurzaam stukje vlees? Laat het weten aan emma@landgoeddebrouwketel.nl. Je kunt je haantje vervolgens ophalen op vrijdagavond 27 of zaterdag 28 augustus en/of vrijdagavond 10 of zaterdag 11 september.

De organen en reststukken (nek en poten, voor de hond) zijn los te koop in beperkte hoeveelheden.

Kippenmaagjes (€ 7,- per kg)

Kippenmaagjes zijn misschien wel het meest onbekende, voedzame, gezonde, relatief goedkope voedsel dat je kunt vinden. Want je kunt er eerst bouillon van trekken, en ze daarna ook nog eens heerlijk opbakken. Het voordeel is dat je geen botjes hoeft te verwijderen, zoals je met de meeste bouillon producten doet. En het is heel gespierd vlees, wat betekent dat er veel voedingsstoffen in verborgen zitten.

Kippenhartjes (€ 10,- per kg)

Kippenhartjes hebben een stevige bite en smaken intens naar kip. Lekker om op te bakken met een uitje. 

Kippenlever (€ 14,- per kg)

Kippenlever is een verrassend lekker stukje vlees met een eigen karakteristieke smaak. Het is vlees dat ook zeer geschikt is voor tijdens het gourmetten of om op te bakken met spekjes en ui. Kippenlever geeft een boost voor je gezondheid.

Kippennekken (€ 7,- per kg)

Kippennekken zijn een heerlijk en gezond tussendoortje voor je hond, onweerstaanbaar lekker en rijk aan calcium en collageen. Daarnaast zijn ze een rijke toevoeging voor de kippenbouillon.

Kippenpoten (€ 3,50 per kg)

Kippenpoten of kippentenen zijn een heerlijk tussendoortje voor je hond, met veel voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze een rijke toevoeging voor de bouillon door het hoge gehalte collageen. Dat komt de smaak ten goede. De kippenpoten zijn ongepeld. Dat houdt in dat de huid er nog op zit. Je kunt ze heel makkelijk pellen door ze even te wellen in warm water. Voor de hond hoeft dat uiteraard niet.

Kunst-Cultuur-Natuur Route de Gelderse Poort

Op zaterdag 11 en 12 september 2021 is de Brouwketel onderdeel van de Kunst-Cultuur-Natuur Route de Gelderse Poort. Dit is de opvolger van het 3Oever Festival waar we de vorige jaren ook aan meededen. Toen was de Brouwketel omgetoverd in een zonovergoten festivallocatie met concerten, kunstexposities, workshops en een gezellige bar.

We zijn nog druk bezig het programma van dit jaar, maar zet het weekend vooral in je agenda! (En als je iets zou willen bijdragen stuur dan een mail aan info@landgoeddebrouwketel.nl) Zodra wij meer weten over het programma laten we het weten.

Fermentatieworkshops op 30 augustus en 5 september

Wat doe je met de groentes die je niet opkrijgt? Hoe kunnen we die bewaren voor later in het seizoen, als er minder te oogsten is? Hoe kunnen we voorkomen dat we een deel onze oogst weg moeten gooien? Een van de methodes om groentes te bewaren is fermenteren. Dit proces is heel makkelijk, je hebt er maar heel weinig voor nodig.

Pickle de Winkel, een initiatief van Betsie van Brummelen en Eva de Winkel, komt op de Brouwketel een workshop geven hoe dit werkt. Ze geven hun workshop 2 keer, op een maandagavond en een zondagmiddag.

Maandag 30 augustus (19:00 tot 21:30)
Zondag 5 september (15:00 tot 17:30)
Kosten 32,00 (per workshop)
Aanmeldingen via reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl

Neem een proefabonnement op de zelfoogsttuin

De oogst vloeit rijkelijk, bloemen bloeien en menigeen eet zijn/haar buik dagelijks vol met kraakverse, biologische groenten. Ben je nieuwsgierig naar de zelfoogsttuin en wil je het graag eens proberen? In de maanden van overvloed kun je een maand lang komen proeven van het zelf oogsten!

Met een proefabonnement ben je 30 dagen lang welkom op de tuin en mag je oogsten wat er klaar is. Je krijgt wekelijks een email met een overzicht van de oogst. De kosten voor een proefabonnement bedragen €35 per volwassen persoon, en €15 voor kinderen en jongeren (4-18 jaar). Je kiest zelf wanneer je proefmaand ingaat, ergens tussen 1 juli en 2 augustus. Na afloop van de maand kun je het abonnement omzetten in een seizoensabonnement (onder voorbehoud dat er nog plek is).

Wat kun je zoal verwachten in deze maanden? Alle soorten ‘alledaagse’ groenten zoals courgette, broccoli, komkommer, tomaat, bospeen en sperziebonen zijn het hele seizoen oogstbaar. Ook verse aardappels en uien staan op de tuin, en verschillende salade-ingrediënten. Je maakt ook kennis met minder bekende gewassen zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, snijbiet en zomerpostelein. Het zijn tijden van overvloed!

Striso crowdfundactie was een groot succes


Mei vorig jaar lanceerde Piers een crowdfunding actie om het muziekinstrument dat hij ontwikkelde, de Striso, in productie te nemen. Die actie is heel succesvol verlopen, bijna 100 instrumenten zijn er op voorinschrijving verkocht, en die zijn inmiddels allemaal gemaakt en opgestuurd!

Enkele reacties:

“Dank je wel voor het Striso-bord.
Mijn complimenten!
Ik voelde me er na een uurtje al aardig thuis op! Makkelijker dan gedacht!
Dat hoopte ik al, want ik kan geen toetsen spelen, en zoek toch toegang tot elektronische geluiden.”

“The Striso is absolutely a gem 🙂 Lovely little square of musical goodness.
So much expression in such a small device.
I love how both wide and close chords are easily reachable, while melodies seem to flow naturally from the fingertips on those cushy, squishy buttons.”

“I cannot thank you enough for the Striso board! It’s simply brilliant. I am entirely in love with it. If I could afford it, I’d buy a second this minute. Easily the best purchase I’ve made in the past 5 years (and easily the most significant in the past 10).”

Er komt behoorlijk wat kijken bij het in productie nemen van een nieuw instrument. Een belangrijke stap om de productie op te schalen was het uitbesteden van het maken van de onderdelen, zodat Piers zelf genoeg tijd heeft voor het in elkaar zetten, testen en verder ontwikkelen. Hij probeert de productie zoveel mogelijk lokaal te houden, het houtwerk wordt bijvoorbeeld in Nijmegen gedaan en de elektronica in Veenendaal. Voor de knoppen van siliconenrubber is hij wel naar China uitgeweken, wat een hele prettige samenwerking was, maar de afstand bleek de kwaliteitscontrole wel lastig te maken. Dat heeft dus nog vele uurtjes op knopjes drukken gekost, fijn dat er zo nu en dan een medebewoner kon meehelpen!


Er zijn nog een aantal instrumenten direct beschikbaar voor verkoop via zijn website www.striso.org, en natuurlijk kan je ook langskomen op de Brouwketel om de Striso zelf uit te proberen. Verder is Piers bezig het proces te optimaliseren om later dit jaar nog een serie te kunnen maken.

Vredelinger kippen en eieren op de Brouwketel

Ruim een jaar geleden stond er een stukje over Vredelinger kippen in de nieuwsbrief en op de website van de Brouwketel. Fenna en Martijn waren deze gaan houden voor de eierverkoop op de markt. Fenna en Martijn wonen inmiddels op de biodynamische zorgboerderij de Hondspol en hebben hun kippen meegenomen, maar de inspiratie is ook bij ons gebleven. Emma is onze nieuwe kippenhoeder geworden. Onze 5 volwassen kippen en de haan staan nu in een tijdelijk onderkomen op de akker. Binnenkort komen er kuikens bij en krijgen ze een groter terrein. Met het mobiele hok kunnen ze daar scharrelen waar ze van nut zijn en geven ze ook nog eens lekkere voedzame eieren!

Het ras van deze kippen is de “Vredelinger”, een ras dat afkomstig is van Wytze Nauta, een kippenfreak die zich al jaren hard maakt voor dit ras omdat het een dubbeldoel kip is. Dat betekent dat het een evenwichtiger dier is dan de typische leg- of vleeskip. Ze leggen minder eieren dan een legkip en doen er langer over om op gewicht te komen voor de slacht dan een vleeskip. Maar het grote voordeel is dat de hanen verkocht kunnen worden voor het vlees na 20 weken en dat de kippen met 250 eieren per kip per jaar nog steeds lopende wonderdieren zijn.

Biologische vleeskuikens worden normaal meestal al na 10 weken geslacht (dit zijn zowel haantjes als kippen). De broertjes van biologische legkippen worden na de geboorte vergast omdat ze te mager zijn om als vleeskip te dienen. Bij de Vredelingers is dit niet nodig, en hebben we begin september waarschijnlijk ook braadhaantjes te koop. T.z.t. kunnen lezers van deze nieuwsbrief een haantje bestellen. Ook hopen we tegen die tijd regelmatig doosjes eieren in het kraampje op de akker aan te kunnen bieden, voor leden van de zelfoogsttuin en andere buurtbewoners en wandelaars.

De grond van de Brouwketel is niet biologisch gecertificeerd, dus mogen we de eieren en het vlees niet als biologisch verkopen, hoewel we wel aan de voorwaarden voldoen. Wil je dit met eigen ogen zien, dan nodigen we je graag uit om een keer langs te komen, vraag dan naar Emma. Nu we van plan zijn meer kippen te gaan houden, hebben we ook een voorraadje biologisch kippenvoer dat ook voor u te koop is:

20 kg legkorrel (biologisch) voor € 17,50

20 kg gemengd graan (biologisch) voor €20,-

13 juni Tuinconcert BmB & Duo Messingh

Omdat concerten zo’n vreugdevolle toevoeging aan ons leven zijn, gaan we op de Brouwketel ook weer tuinconcerten organiseren. In september bleek de fietsstalling zeer geschikt als podium, dus dat concept gebruiken we graag opnieuw. Op 13 juni is het het eerste tuinconcert weer, met folkmuziek uit de lage landen.

BmB

BmB bestaat uit Luc Plompen (zang, gitaar), Wouter Kuyper (doedelzakken, fluiten, chalumeau) en Niek van Uden-Luteijn (accordeon). Zij kennen elkaar jaren via de internationale (bal)folk scene. De wens om het gezongen lied in een krachtige bezetting te brengen, zorgde uiteindelijk voor de combinatie van deze rasechte troubadour met vertellende stem, een partij doedels en fluiten zoals alleen Wouter dat kan en een stevige basis van Nieks concertaccordeon. In 2021 hebben we ons eerste album uitgebracht, “Ge vindt wel een taal”. Dit optreden is onderdeel van de CD-tour die ze ondanks Corona hebben weten te plannen. Meer luisteren en lezen: http://www.bmbfolk.nl/

Duo Messingh

Ben en Helma speelden in september als surprise act (ook voor ons) op het 3 Oever Festival, en we zijn blij dat ze in juni weer willen komen spelen. Ben als troubadour, zijn stem begeleidend op mandoline, en Helma op trekharmonica maken samen aanstekelijke muziek. Meer informatie over hen vind je op hun site: https://messingh.nl/

Het programma

14:30 inloop
15:00 optreden duo Messingh
15:45 pauze
16:00 optreden BmB
17:00 napraten aan de bar

Kaartjes

Kaartjes kosten 17,50 en er zijn slechts 30 beschikbaar. Wacht daarom niet te lang met bestellen. Dat kan hier: https://bmbopdebrouwketel.peggypay.com/

Dit is mogelijk gemaakt door de balkonscènesubsidie van het Fonds van de Podiumkunsten, anders zou een optreden voor slechts 30 personen niet haalbaar zijn geweest. Om als muzikant op minimumloon uit te komen, zou je 275 euro per muzikant ex btw en reiskosten moeten kunnen uitbetalen. Zelfs met een entreeprijs van 17,50 x 30 bezoekers is dat helaas niet haalbaar.

De Brouwketel op TV

We zijn weer op televisie geweest, afgelopen dinsdag, bij BNN VARA. Raven van Dorst maakte een serie over alternatieve manieren van leven, en onze woongroep kwam daar ook uitgebreid aan bod. Je kan de aflevering terugkijken via NPOstart.

En we kregen net te horen dat de aflevering van Doe alsof je thuis bent, een woningruilprogramma waar we vorige zomer aan mee werkten, op 6 juni 2021 opnieuw wordt uitgezonden op NPO1. Ook leuk om (nog eens) te kijken.

NLDoet 29 en 30 mei 2021

Vrijdag 29 en zaterdag 30 mei doet de Brouwketel weer mee aan NLdoet.

Op beide dagen (vrijdag en zaterdag) zijn we van 9 tot 12u30 en van 13u30 tot 16 aan het klussen, veel buiten, er zal genoeg werk te doen zijn op de zelfoogsttuin (zaaien, wieden etc) en ook op de rest van het landgoed zijn er genoeg leuke klusjes te verzinnen. Er zullen zowel lichte als wat zwaardere klussen zijn, dus voor elk wat wils.

Biologische vegetarische lunch is op beide dagen inbegrepen! Hopelijk tot dan.

Wandelroute langs de Brouwketel

Afgelopen maanden is een nieuwe wandelroute door het buitengebied van Huissen en Angeren uitgezet: het Steenoven- en Hofstedepad. Het startpunt is bij het rustpunt op de Rijndijk in Angeren, waar ook een informatiepaneel is geplaatst. De route is in één richting bewegwijzerd met plaatjes bestaande uit een kas en bakstenenen en is 11 km lang. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is ook bij ons mee te nemen.

Meer informatie: https://www.visitarnhem.com/routes/159530851/steenoven-en-hofstedepad