De Striso board, een nieuw muziekinstrument

Ik ben Piers van der Torren, en woon al weer ruim twee jaar met veel plezier op de Brouwketel.

Toen ik nog een kleine jongen was wilde ik altijd al uitvinder worden. Op de Brouwketel heb ik een kapschuur met traditionele houtverbindingen en een geodetische kas gebouwd en vele andere technische oplossingen bedacht.

Al jong ben ik dankzij mijn moeder gegrepen door muziek maken, en ben eerst piano en daarna accordeon gaan spelen. Omdat ik het niet kan laten bij alles over mogelijke verbeteringen na te denken heb ik een nieuwe notenindeling voor m’n accordeon bedacht en m’n accordeon omgebouwd, met het doel een beter gevoel te krijgen van de relatie tussen verschillende noten, akkoorden en toonladders, en vrijer te kunnen improviseren.

Omdat deze notenindeling me zoveel inzicht heeft gegeven wil ik dat graag delen met iedereen die met muziek bezig is, dus heb ik een nieuw muziekinstrument gemaakt: de Striso board, dat ik nu met behulp van de crowdfunding op de markt wil brengen.

De crowdfunding is inmiddels over de 90% en loopt nog tot het weekend. Er is nog maar weinig nodig om het een succes te maken. Dus geef het door aan alle vrienden/bekenden die met muziek bezig zijn!

De campagne met een uitgebreide uitleg en filmpjes is te vinden op https://www.kickstarter.com/projects/striso/striso-board, daar kan je ook een Striso board bestellen.

Even langskomen om het instrument uit te proberen kan altijd!

De tuin is weer open vanaf 1 mei

Afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de tuin vorm te geven en heel veel verschillende gewassen de grond in te krijgen. Dat is aardig gelukt! Aardbeien, broccoli en tuinbonen zijn zo maar een greep uit het assortiment.

Voordat we zelf aan de slag zijn gegaan met frees, schop en hark, hebben we de grond laten bewerken door een boer uit de buurt.

Vanaf 1 mei zijn er weer groenten te oogsten op de zelfoogsttuin. Je kunt je nu inschrijven als oogster, er is nog plek voor een man of 10.

Dit jaar heeft de tuin een nieuwe indeling gekregen. De gewasvakken liggen in een visgraadpatroon, gescheiden door graspaden. Een groot aardbeienveld ligt in het midden links, snijbloemen en kruiden daar rechts naast.

Elk jaar schuiven alle gewassen één vak op, zodat verschillende plagen zoals schimmels en beestjes minder makkelijk kunnen toeslaan. Dus waar vorig jaar de aardappels stonden, staan nu de peultjes. En waar nu de wortels staan, stonden vorig jaar de uien. Zo blijft de grond gezond! In 7 jaar zijn we de cirkel rond en staat alles weer op de plek waar het het eerste jaar stond.

In één dag hebben we 300 m2 aardappels gepoot, rondom het aardbeienveld heen.

Uien en Inmaken

Omdat we (het is nu begin maart) nog heel veel kratjes uien hebben, eten en verwerken we de laatste tijd veel ui. De omgekeerde gecarameliseerde uientaart viel erg in de smaak. En uien kunnen bewaren voor later is ook altijd leuk, bijvoorbeeld in de vorm van uienchutney. Ik vind het heerlijk om zo de hele dag in de keuken bezig te zijn, maar als je met 5 kg uien begin, dan duurt zo’n projectje altijd langer dan ik bedenk… Ondertussen heb ik 11 potten chutney (en nog steeds heel veel onverwerkte uien).

Hulp en inspiratie? 

We hebben nog veel ui, wortel, witte kool en rode biet. Heb jij een lekker recept om deze te verwerken, mail het dan naar ons. Of lijkt het je leuk om een keer te komen helpen met inmaken? Laat dan het ons weten, dan plannen we er een dagje voor.

Recept gele uienchutney

Mensen vragen me regelmatig om recepten, en die deel ik graag. Alleen doe ik altijd maar wat als ik in de keuken sta, dus echt nauwkeurige recepten heb ik niet. Hier een poging:

– Ui (heel veel, geschild en in ringen)
– Currypoeder (ooit door Emma gemaakt)
– Olijfolie 
-> samen lekker laten pruttelen
Nog toevoegen:
– Azijn
– Zoete aardappel (een beetje, maar wortel zou ook prima kunnen)
– Appel 
– Gembersap (geraspte en vervolgens uitgeknepen gember)
– Appelsap

Voor verhoudingen laat ik me altijd inspireren door verschillende recepten op internet. Die overigens ook allemaal wat anders zeggen. Veel plezier met experimenteren!

Groetjes Louise


Vredelinger dubbeldoel kippen op de Brouwketel

Wij zijn Fenna en Martijn, wonen sinds begin 2018 op de Brouwketel en wij runnen een biologische groentekraam op de markt in Nijmegen. Wij willen graag dat alle producten die we verkopen “kloppen”, dit heeft ons er toe gezet om dit jaar zelf legkippen te gaan houden.

De kippen waar we voor gekozen hebben zijn “Vredelingers” en zijn afkomstig van Wytze Nauta, een kippenfreak die zich al jaren hard maakt voor dit ras omdat het een dubbeldoel kip is. Dat betekent dat het een evenwichtiger dier is dan de typische leg- of vleeskip. Ze leggen minder eieren dan een legkip en doen er langer over om op gewicht te komen voor de slacht dan een vleeskip. Maar het grote voordeel is dat de hanen verkocht kunnen worden voor het vlees na 19 weken en dat de kippen met 260 eieren per kip per jaar nog steeds lopende wonderdieren zijn.

Biologische vleeskuikens worden normaal meestal al na 10 weken geslacht (dit zijn haantjes en kippen). De broertjes van biologische legkippen worden vergast omdat ze te mager zijn om als vleeskip te dienen. Bij de Vredelingers is dit dus niet nodig, en hebben we in juni en juli braadhaantjes te koop. Die zullen we vooral op de markt verkopen, maar ook lezers van deze nieuwsbrief kunnen een haantje bestellen.

Van de hanen die wij vanaf februari als eendagskuiken hebben verzorgd gaan de eerste in de 2e week van juni naar de slager. De laatste brengen we in de eerste week van juli weg. De hanen wegen dan tussen en 1 en 1,5 kilo en kosten € 14,00 per kg.

Heeft u interesse in een hele haan die bij ons een prettig leven heeft gehad? Stuur dan een mailtje sturen naar info@wasdom.bio dan nemen we contact met je op.

Groetjes Fenna en Martijn 
http://wasdom.bio/
info@wasdom.bio

PS: De kippen lopen op de Brouwketel en omdat de grond daar niet biologisch gecertificeerd is mogen we de eieren en het vlees niet als biologisch verkopen, hoewel we zeker wel aan alle voorwaarden voldoen. Wilt je dit met eigen ogen zien, dan nodigen we je graag uit om een keer langs te komen.

NLDoet 13 en 14 maart 2020

Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart doet de Brouwketel weer mee aan NLdoet.

Op vrijdag 13 maart gaan we onder leiding van Vivian aan de slag op de akker in de zelfoogsttuin. We werken tussen 9 en 14 uur. Er zullen met name lichte werkzaamheden zijn, zoals het uitmeten van de paden, zaaien en planten.

Op zaterdag 14 maart gaan we onder leiding van Emma aan de slag in de omgeving. De klussen zullen wat zwaarder zijn, zoals omgewaaide bomen verwijderen, wilgen knotten en ander onderhoud aan de strang. We werken tussen 9 en 15 uur. Biologische vegetarische lunch is op beide dagen inbegrepen! Hopelijk tot dan.

Lams- en schapenvleespakketten van de Brouwketel

Eet je graag af en toe een stukje vlees en dan liefst zo gezond en duurzaam mogelijk? Op de Brouwketel gaan we twee van onze schapen slachten (of eigenlijk een lam en een schaap), en dat levert veel meer vlees op dan we zelf opkunnen/-willen. Dus gaan we pakketten duurzaam en gelukkig schapenvlees aanbieden. Onze schaapjes grazen het hele landgoed over: in de boomgaard, bij de tuin en tussen de bijen bijvoorbeeld. Af en toe worden ze geknuffeld en ze worden nauwelijks bijgevoerd. Het is een kleine familie van een moeder met 4 kinderen. Het rammetje gaat weg om inteelt te voorkomen en zijn grote halfzus gaat mee, zodat de kudde behapbaar blijft voor ons, voor het land en voor als ze in de toekomst kleintjes krijgen.

De schapen worden geslacht door een zelf slachtende slager: een vakman die alle onderdelen rondom de slacht en de verwerking tot vlees zelf uitvoert. De slager is biologisch gecertificeerd, onze schapen zijn volgens biologische wijze gehouden zonder keurmerk.  De pakketten bestaan uit een mix van verschillende stukken vlees: filet, karbonade (rug), stoofvlees, karbonade (schouder), schenkel, shoarma, en soepbot.

Wil je meer lezen over schapenvlees en hoe het te bereiden? Klik dan op deze link.

Praktisch

3 kg schapenvlees voor €45,- (het soepbot krijg je er gratis bij).
Pakket met verschillende delen van het schaap
Ophalen bij de Brouwketel op vrijdag 15 november namiddag/avond of zaterdag 16 november

We hebben beperkt pakketten beschikbaar. Wil je een pakket? Wees er dan snel bij. Bestellen kan door een mail te sturen naar info@landgoeddebrouwketel.nl. Ook met vragen kun je hier terecht.

Werkweekenden op de Brouwketel

Een keer per maand (meestal het 3e weekend, soms verschuift dat een week) klussen we 2 dagen aan de Brouwketel. Dan zijn we bezig op ons landgoed, in en om het huis, met allerlei klussen en hulp is daar altijd welkom bij. Een voorbeeld van dingen die we doen: hout hakken, tuinonderhoud, dakgoten leeghalen, of binnen de kelder opruimen, ruimtes beter isoleren, schilderen in de zaal. Er zijn altijd fysiek zwaardere en lichtere klusjes te verzinnen, zodat iedereen wat kan doen. Meedoen aan een werkweekend is ook een leuke manier om onze plek en bewoners te leren kennen.

We beginnen tussen 9 & 10u en werken we lekker door tot 16- 17u. Uiteraard zorgen we voor een lekkere lunch en avondmaal. Ook als je niet komt klussen ben je welkom om ‘s avonds (op donatiebasis) mee te komen eten. Wil je meeklussen of mee-eten? Mail naar bewoners@landgoeddebrouwketel, of bel 026 3792970.

De data voor de werkweekend deze zomer zijn:

  • Zaterdag 20 & zondag 21 juni
  • Zaterdag 18 & zondag 19 juli
  • Zaterdag 15 & zondag 16 augustus


Tipiconcert op de Brouwketel op woensdag 9 oktober

Het is weer tijd om onze Brouwketel open te stellen, en muziek en woord en wat er maar wil ontstaan met jullie te delen. In onze knusse tipi, rondom het vuur, bieden wij op woensdag 9 oktober een gevarieerd programma aan. De avond begint met gedichten op muziek door Mark en William, en wordt aangevuld met creatieve uitspattingen van een aantal van onze muzikale huisgenoten. Ieder is welkom om iets toe te voegen aan dit open podium, dat afgesloten wordt met een jamsessie. We zetten een donatiepot neer waar jullie een vrije bijdrage kunnen achterlaten.

Vanaf 19:30 zijn jullie welkom, wij zorgen voor wat te drinken. Om 20:00 begint de voorstelling. Wees welkom om je vrienden mee te brengen, en als je iets (muzikaals) toe wil voegen aan het programma, laat het dan weten. Wil je meedoen in de jamsessie, neem dan een instrument mee.

Kom je zondag 29 september ook op burendag?

Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Burendag wordt ieder jaar in het 4e weekend van september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en Oranje Fonds.

Op landgoed de Brouwketel is dit voorjaar in samenwerking met Gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een nieuwe appelboomgaard aangelegd, de zogenoemde dorpsboomgaard. Voor het onderhoud aan deze boomgaard nodigen we minimaal 1 keer per jaar mensen uit de buurt uit. Dit jaar valt dat samen met Burendag. Handig in de tuin of niet, jong of oud, iedereen is van harte welkom zondagmiddag 29 september.

We verzamelen om 14 uur bij de woonboerderij om gezamenlijk een korte wandeling te maken naar de dorpsboomgaard. Eind van de middag lopen we terug naar de Brouwketel waar een avondmaaltijd klaar zal staan voor. Alleen aansluiten voor de avondmaaltijd kan ook, u bent dan vanaf 17.30 uur welkom in de oude perenboomgaard achter de boerderij. Voor de kinderen zal er een springkussen staan. De bewoners verkopen (biologische) groente, honing en thee van eigen land. We hopen op uw aanwezigheid.

Als je mee wil eten, laat dit dan even weten via info@landgoeddebrouwketel.nl. Wij zorgen dan voor genoeg eten.

In één seizoen is de net aangeplante haag al weer flink overgroeid door bramen…

Kijk voor meer informatie over burendag op burendag.nl.

Zomer-chill-weken op de brouwketel 10-17 augustus 2019

Voor een fijne zomervakantie hoef je helemaal niet ver 🙂 Wij stellen onze boomgaard beschikbaar om te kamperen, spelletjes, vuurtjes in de tipi, liedjes zingen rond een kampvuur, slapen op de trampoline, wandelen met Tom onze hond, zwemmen in de Rijn, al waar je maar zin in hebt 🙂 Niets moet, alles mag. Wie weet bouwen we dan die lang gewenste pizzaoven.

Je mag een dagje langskomen, of een hele week. We bouwen we voor een week een fijne community en met z’n allen zorgen we voor gezamenlijke eetmomenten.

Er staat een donatiepot waar je iets in kan stoppen voor het eten (maar je mag ook “betalen” met uren waarin je bijdraagt om onze plek mooier te maken, bijvoorbeeld door in de groentetuin mee te helpen).