Lams- en schapenvleespakketten van de Brouwketel

Eet je graag af en toe een stukje vlees en dan liefst zo gezond en duurzaam mogelijk? Op de Brouwketel gaan we twee van onze schapen slachten (of eigenlijk een lam en een schaap), en dat levert veel meer vlees op dan we zelf opkunnen/-willen. Dus gaan we pakketten duurzaam en gelukkig schapenvlees aanbieden. Onze schaapjes grazen het hele landgoed over: in de boomgaard, bij de tuin en tussen de bijen bijvoorbeeld. Af en toe worden ze geknuffeld en ze worden nauwelijks bijgevoerd. Het is een kleine familie van een moeder met 4 kinderen. Het rammetje gaat weg om inteelt te voorkomen en zijn grote halfzus gaat mee, zodat de kudde behapbaar blijft voor ons, voor het land en voor als ze in de toekomst kleintjes krijgen.

De schapen worden geslacht door een zelf slachtende slager: een vakman die alle onderdelen rondom de slacht en de verwerking tot vlees zelf uitvoert. De slager is biologisch gecertificeerd, onze schapen zijn volgens biologische wijze gehouden zonder keurmerk.  De pakketten bestaan uit een mix van verschillende stukken vlees: filet, karbonade (rug), stoofvlees, karbonade (schouder), schenkel, shoarma, en soepbot.

Wil je meer lezen over schapenvlees en hoe het te bereiden? Klik dan op deze link.

Praktisch

3 kg schapenvlees voor €45,- (het soepbot krijg je er gratis bij).
Pakket met verschillende delen van het schaap
Ophalen bij de Brouwketel op vrijdag 15 november namiddag/avond of zaterdag 16 november

We hebben beperkt pakketten beschikbaar. Wil je een pakket? Wees er dan snel bij. Bestellen kan door een mail te sturen naar info@landgoeddebrouwketel.nl. Ook met vragen kun je hier terecht.

Werkweekenden op de Brouwketel

Een keer per maand (meestal het 3e weekend, soms verschuift dat een week) klussen we 2 dagen aan de Brouwketel. Dan zijn we bezig op ons landgoed, in en om het huis, met allerlei klussen en hulp is daar altijd welkom bij. Een voorbeeld van dingen die we doen: hout hakken, tuinonderhoud, dakgoten leeghalen, of binnen de kelder opruimen, ruimtes beter isoleren, schilderen in de zaal. Er zijn altijd fysiek zwaardere en lichtere klusjes te verzinnen, zodat iedereen wat kan doen. Meedoen aan een werkweekend is ook een leuke manier om onze plek en bewoners te leren kennen.

We beginnen tussen 9 & 10u en werken we lekker door tot 16- 17u. Uiteraard zorgen we voor een lekkere lunch en avondmaal. Ook als je niet komt klussen ben je welkom om ‘s avonds (op donatiebasis) mee te komen eten. Wil je meeklussen of mee-eten? Mail naar bewoners@landgoeddebrouwketel, of bel 026 3792970.

De data voor de werkweekend dit najaar zijn:

  • Zaterdag 18 & zondag 19 januari
  • Zaterdag 15 & zondag 16 februari
  • Zaterdag 21 & zondag 22 maart

Tipiconcert op de Brouwketel op woensdag 9 oktober

Het is weer tijd om onze Brouwketel open te stellen, en muziek en woord en wat er maar wil ontstaan met jullie te delen. In onze knusse tipi, rondom het vuur, bieden wij op woensdag 9 oktober een gevarieerd programma aan. De avond begint met gedichten op muziek door Mark en William, en wordt aangevuld met creatieve uitspattingen van een aantal van onze muzikale huisgenoten. Ieder is welkom om iets toe te voegen aan dit open podium, dat afgesloten wordt met een jamsessie. We zetten een donatiepot neer waar jullie een vrije bijdrage kunnen achterlaten.

Vanaf 19:30 zijn jullie welkom, wij zorgen voor wat te drinken. Om 20:00 begint de voorstelling. Wees welkom om je vrienden mee te brengen, en als je iets (muzikaals) toe wil voegen aan het programma, laat het dan weten. Wil je meedoen in de jamsessie, neem dan een instrument mee.

Kom je zondag 29 september ook op burendag?

Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Burendag wordt ieder jaar in het 4e weekend van september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en Oranje Fonds.

Op landgoed de Brouwketel is dit voorjaar in samenwerking met Gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een nieuwe appelboomgaard aangelegd, de zogenoemde dorpsboomgaard. Voor het onderhoud aan deze boomgaard nodigen we minimaal 1 keer per jaar mensen uit de buurt uit. Dit jaar valt dat samen met Burendag. Handig in de tuin of niet, jong of oud, iedereen is van harte welkom zondagmiddag 29 september.

We verzamelen om 14 uur bij de woonboerderij om gezamenlijk een korte wandeling te maken naar de dorpsboomgaard. Eind van de middag lopen we terug naar de Brouwketel waar een avondmaaltijd klaar zal staan voor. Alleen aansluiten voor de avondmaaltijd kan ook, u bent dan vanaf 17.30 uur welkom in de oude perenboomgaard achter de boerderij. Voor de kinderen zal er een springkussen staan. De bewoners verkopen (biologische) groente, honing en thee van eigen land. We hopen op uw aanwezigheid.

Als je mee wil eten, laat dit dan even weten via info@landgoeddebrouwketel.nl. Wij zorgen dan voor genoeg eten.

In één seizoen is de net aangeplante haag al weer flink overgroeid door bramen…

Kijk voor meer informatie over burendag op burendag.nl.

Zomer-chill-weken op de brouwketel 10-17 augustus 2019

Voor een fijne zomervakantie hoef je helemaal niet ver 🙂 Wij stellen onze boomgaard beschikbaar om te kamperen, spelletjes, vuurtjes in de tipi, liedjes zingen rond een kampvuur, slapen op de trampoline, wandelen met Tom onze hond, zwemmen in de Rijn, al waar je maar zin in hebt 🙂 Niets moet, alles mag. Wie weet bouwen we dan die lang gewenste pizzaoven.

Je mag een dagje langskomen, of een hele week. We bouwen we voor een week een fijne community en met z’n allen zorgen we voor gezamenlijke eetmomenten.

Er staat een donatiepot waar je iets in kan stoppen voor het eten (maar je mag ook “betalen” met uren waarin je bijdraagt om onze plek mooier te maken, bijvoorbeeld door in de groentetuin mee te helpen).

Huiskamerconcert duo Montanaro-Cavez

Een van de dingen die wij als bewoners van de brouwketel belangrijk vinden is muziek. Zelf maken, muzikanten uitnodigen, instrumenten bouwen, dansen op live muziek. Zo ook op dinsdag 25 juni, dan organiseren we ons eerste huiskamerconcert.

Sophie Cavez (trekharmonica) en Baltazar Montanaro (viool) komen onze huiskamer vullen met hun heerlijke muziek. Moderne wereldmuziek, gebaseerd op Franse en Hongaarse volksmuziek, geinspireerd door muziek uit vele windstreken.

Hier kan je luisteren naar een voorproefje van hun muziek: www.duomontanarocavez.sitew.com/#Videos.E

Un accordéon et un violon…
Un voyage entre des vents du nord et des sons de l’est…
Une émotion, parfois improvisée, parfois libre, douce ou tendue…
Une musique sans frontière, sans nom, libre…

Programma:
19:30 deuren open
20:00 concert duo Montanaro-Cavez
20:45 pauze
21:00 concert/bal duo Montanaro-Cavez
21:45 sessie

Bijdrage:
Vrije bijdrage. Richtlijn hiervoor is 15 euro. Sophie en Baltazar zijn hele fijne, goede, professionele muzikanten, die hun geld verdienen met muziek maken. Daarom willen we graag dat deze avond voor hen een voor voldoende inkomsten zorgt. En tegelijkertijd willen we graag dat muziek voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hoeveel geld je te besteden hebt. Dus je mag geven wat je kan missen, we willen niet dat geld de reden is om niet te komen.

21-23 juni Midzomer Feest- & Werkweekend

De langste dag, een mooi moment om samen te komen en te spelen, dansen, zingen, eten en feesten. En de Brouwketel is een mooie plek om dat te doen. Samen te genieten van een biertje aan het kampvuur, muziek te maken en te luisteren, en een beetje mee te werken aan het nog mooier maken van deze plek. De boomgaard vol tentjes, spelende kinderen op de trampoline. Verbinden, met onszelf, elkaar en de natuur.

Oftewel tijd voor ons eerste Brouwketel Midzomer Festival! We hebben een leuk programma voor jullie samengesteld, en uiteraard heb je altijd ook de keus om gewoon lekker ergens in het gras te chillen of een wandelingetje naar de rijn te maken. En als je zelf iets toe wil voegen aan het programma, ga je gang!

Vrijdag 21 juni
Vanaf 15:00 aankomst
16:00 Workshop dans-muziek-natuur door Dorothee (voor kinderen, volwassenen én alles daar tussenin)
18:00 Potluck diner (iedereen brengt wat lekkers mee om te delen)
19:00 vuurspringen
20:00 Vuur en feest en livemuziek van de Green Hill Travellers

Zaterdag 22 juni
7:00 vroege vogel excursie
9:00 ontbijt (wij zorgen voor pap, maar als je andere lekkere dingen wil toevoegen, graag!)
10:00 – 12:30 klussen rond het huis of helpen op de akker
13:00 lunch
14:00 – 16:30 klussen rond het huis of helpen op de akker
18:00 avondeten
20:00 chillen rond het kampvuur

Zondag 23 juni
7:00 Ochtend duik in de Rijn
9:00 ontbijt
10:00 – 12:30 klussen rond het huis of helpen op de akker
13:00 lunch
14:00 – 16:30 klussen rond het huis of helpen op de akker
17:30 avondeten

Bijdrage: Wij als bewoners van de Brouwketel stoppen we graag onze tijd en wat geld in een leuk weekend. We hopen dat jullie heerlijk komen genieten van een weekendje buiten op deze mooie plek. Vervolgens hopen we ook dat jullie een handje willen helpen om het hier nog mooier te maken. We vragen jullie om wat mee te nemen voor het eten. Op vrijdagavond iets voor de potluck, als iedereen iets meer meeneemt dan hij/zij zelf zou eten, is er overvloed. Als je iets extra’s mee wil nemen voor bij het ontbijt of de lunch, ook welkom, wij zorgen voor een basis.

Donatiepot: We zetten ook een donatiepot neer, waar je een vrije bijdrage in kan stoppen, zodat we daar de volgende keer weer zo’n leuk feestje van kunnen geven. We hopen jullie volgende maand hier te ontmoeten!

Open dag op de Zelfoogsttuin

Ben je benieuwd hoe de zelfoogsttuin eruit ziet en hoe het werkt? Op zondag 16 juni kun je langskomen op de open dag om de tuinderij te bewonderen. Van 10:00 tot 15:30 ben je welkom om de eerste sla te komen oogsten. Elk uur is er een rondleiding en we staan klaar om uit te leggen hoe het zelf oogsten precies werkt. Vanaf de lunch staat er lekkere groentesoep klaar en natuurlijk is er de hele dag koffie, thee en sap uit eigen boomgaard.

Begin april gingen de bietenzaadjes de grond in.

Informatie-avond over de zelfoogsttuin

Heb je interesse in de zelfoogsttuin en zou je graag meer willen weten over wat het nu precies is en hoe het werkt? Vind je gezond eten en verse groenten belangrijk?

Donderdag 25 april van 20.00-21.00 ben je welkom in de serre van dorpshuis Angeren voor een informatie-avond over de nieuwe zelfoogsttuin.

In de tuin is vanaf 1 juni te oogsten. Op zaterdag 15 juni zal ‘s middags de grote opening zijn.

Plantdagen dorpsboomgaard 15 en 16 maart

Op vrijdag 15  en zaterdag 16 maart 2019 gaan we zo’n 30 hoogstamfruitbomen op het landgoed planten, samen met kinderen van de BSO in Angeren en vrijwilligers van NLdoet en Stichting Lingewaard Natuurlijk. Op beiden dagen zijn jullie meer dan welkom om een handje mee te komen helpen en op vrijdagmiddag is er een speciaal kinderprogramma.

In samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben we een plan opgesteld voor verjonging van de bestaande boomgaard en aanleg van een nieuwe  appelhoogstamboomgaard. De nieuwe boomgaard zullen we in de toekomst regelmatig openstellen voor publiek, met bijvoorbeeld plukdagen in oktober en snoeidagen in de winterperiode.

Voor de kinderen start de aanplant op vrijdagmiddag om 14:00 uur met een voorlichting door SLG over de (nieuwe) boomgaarden en welke fruitrassen er te vinden zijn. Daarna krijgen de kinderen uitleg over hoe ze de bomen aanplanten en wordt rond 14:30 uur de eerste hoogstamfruitboom aangeplant door kinderen, wethouder Johan Sluiter en Emma Daniels van het Landgoed. Daarna volgt de aanplant van de overige bomen en stuiken voor de struweelhaag. De aanplantactie duurt tot 16:00 uur. U bent van harte welkom mee te doen op deze dag! We verzamelen om 9:00 en 14:00 bij het woonhuis.

Aanmelden kan via de website van NLdoet of via per email aan info@landgoeddebrouwketel.nl. Wij verzorgen een lekkere lunch, biologisch, vegetarisch en zoveel mogelijk van ons eigen landgoed.

De aanleg van de hoogstamboomgaarden en organisatie van de plantdag wordt mede mogelijk gemaakt door SLG, de gemeente Lingewaard en de provincie Gelderland.