Programma Festival “Ode aan de Gelderse Poort”

Het programma van het Festival 14 & 15 september is bekend! Een heleboel mooie artiesten uit verschillende disciplines, het belooft wederom een heel mooi weekend te worden.

Programma Zaterdag 14 september

10:30 Welkom met koffie & thee bij de bar
11:00 Rondleiding | Verhalen van de Brouwketel
12:30 Lotte
13:00 Invictus – Melodini (Martijn Josephs)
14:00 Blueglass
15:00 Antipodas
16:00 Oceana
17:00 Storytelling met muziek – Marion en Johannes
18:00 Pete Joseph

Programma Zondag 10 september

10:30 Welkom met koffie & thee bij de bar
11:00 Rondleiding | Verhalen van de Brouwketel
12:00 Duo Messingh
13:00 Earth Songs
14:00 Martijn & Pieter
15:00 Leo Dirks
16:00 Smijtwerk
17:00 Jasmijn / Volgend Jaar Woensdag

Programma onder voorbehoud van wijzigingen. Je weet nooit hoe dingen lopen op de Brouwketel. We doen ons best wijzigingen hier te plaatsen. Hier vind je omschrijvingen van alle acts.

Doorlopend op beide dagen: 

  • AAIMACHINE – Jeroen Nauta
  • Gutsen & Drukken – Marieke Los (alleen zaterdag)
  • Ruiltafel (kleding & andere dingen)
  • Smeergoed – Evert
  • Bar en winkeltje met zoveel mogelijk producten van de Brouwketel. En thee en koffie en lekkers.

Meer informatie over het festival en de artiesten vind je hier.

Acts tijdens het festival “Ode aan de Gelderse Poort”

Op zaterdag 14 en zondag 15 vindt er op de Brouwketel een tof festival plaats! Hieronder de acts die komen optreden. En klik hier voor het meest up to date programma van de dag.

Acts:

  • Antipodas
  • Blueglass speelt folk / americana met instrumenten van gerecyclede materialen, met het intrigerende geluid van glas die de klank maakt. Luister naar de bijzondere klanken van een banjo bas gemaakt van een oude trommel en contrabas hals, een banjo gitaar gemaakt van een oude emaille waskom en een wasbordje gemaakt van een glas in lood kozijn. Met Gijs Ravensbergen op banjo gitaar, Arie Rinsema op glas in lood wasbord, zangeres Inge McGee en Kai Huibers op banjo bas en zang.
  • Duo Messingh (gitaar, trekharmonica en zang) speelt eigen instrumentale liedjes en een enkele eigenzinnige (pop)cover. Altijd akoestisch, dicht op het publiek, in intieme sfeer. Hun sound wordt sterk bepaald door o.a. de combinatie mandola / trekharmonica, sinds kort uitgebreid met laúd.
  • Earth Songs
  • Volgend jaar Woensdag maakt eigentijdse, eigen liedjes. Terwijl zangeres Jasmijne in haar teksten een poging doet om de tijdgeest te vangen, klinken in de begeleiding ondertussen de behoorlijk uiteenlopende muzieksmaken door van bassist Pandu, drummer Gijs en gitarist Bert.
  • Leo Dirks: Slakkengang Een theaterstuk over verstillen, vertragen en vertrekken. Het publiek kijkt naar schoonheid die de hoofdrolspeler in rommel vindt. Door schoonheid te zien moet je vertragen en door vertraging ga je voelen, denken en ervaren. Een voorstelling met absurdistische momenten.
  • Invictus – Melodini (Martijn Josephs) Duik in de wereld van Melodini en zijn knuffelaap in Invictus, gebaseerd op het gedicht van William Ernest Henley. In deze voorstelling zullen zij het opnemen tegen de verwoestingen van oorlog. Laat je meeslepen en ontdek de onverwoestbare kracht van een clown in de duisternis.
  • Oceana Als OCEANA geeft Yana Zielstra een podium aan eigen werk (lied, poëzie, verhaal) gecombineerd met mantra’s (kleine gezongen gebedjes/levenslessen in onder andere Sanskriet). In haar teksten verwerkt ze de inzichten en lessen die ze opdoet in haar zoektocht naar zingeving. Het maakproces is tevens een manier om de worstelingen te verwerken die ze in haar leven en die zoektocht tegenkomt. Haar nummers zijn kleine ankertjes die haar opnieuw helpen centreren als zo’n worsteling de kop opsteekt. Verwacht een openhartig, intiem en herkenbaar inkijkje in haar mens-zijn.
  • Pete Josephs: neemt je graag mee op reis in de onbegrensde wereld van muziek. Eb en vloed, licht en duisternis, de maan en de zon. Dromerige songs, psychedelisch gitaarwerk en verschillende instrumenten.
  • Smijtwerk – Een cirkel is ook maar een mild vierkant.
    Een dynamische voorstelling waarin acrobatiek, mime en vioolmuziek samenkomen. In een cirkel, in een vierkant, in een vorm. Maar, welke vorm kies je vandaag? Hoe verhouden we ons eigenlijk tot elkaar? In welke samenstelling komen we het beste uit de verf? In deze speelse choreografie onderzoeken vier spelers samen met het publiek hun plek in de groep. Ieder einde blijkt weer het begin van een nieuwe situatie te zijn. Want als één ding verandert… verandert eigenlijk alles mee, toch?
    Spelers: Marrit Bausch, Tjebbe Hakkert, Sander Jaakke en Geerte de Koe
    20 minuten, full circle. Staand/zittend publiek, all ages.
  • AAIMACHINE – Jeroen Nauta: De AAIMACHINE is een installatie die je uitnodigt tot een micro-onderzoek naar aanraken, voelen, ja en nee. Hoe kunnen we elkaar op een fijne, veilige manier aanraken, zelfs of juist als we elkaar niet kennen?
    Zaterdag & zondag tussen 11.00 – 17.00
    2 personen per keer
    duur ca. 10 minuten

En verder

  • Rondleiding | Verhalen van de Brouwketel: als bewoners nemen we je mee in en om ons huis.
  • Marieke LosGutsen & Drukken: Marieke Los rijdt door het land om pop-up workshops te geven. Zij is kunstenaar en illustrator in Groningen, waar ze in een zelfgebouwde woonwagen woont. Deze experimentele manier van wonen is voor haar een grote inspiratiebron. Zondag 15 september komt ze met haar mini camper naar de Brouwketel om jou te leren gutsen en drukken. Je maakt een unieke stempel om je kleren mee te pimpen. Zo wordt het kledingstuk bijzonder, duurzamer, en leer je hoe makkelijk het is om zélf iets te maken. (Neem hiervoor je eigen katoenen kleding mee!)
  • Ruiltafel (kleding & andere dingen) Kom hier je mooie “nieuwe” tweedehands outfit vinden, of laat dingen achter die je zelf niet meer nodig hebt. (Graag alleen dingen die nog de moeite waard zijn)
  • Bar met producten van de Brouwketel Op de Brouwketel wordt vanalles gebrouwen, van vlierbloesem siroop, via honing naar muziekinstrumenten. Kom vooral kijken én kopen.  

Braadhaantjes te koop!

Emma heeft afgelopen 4 weken op de Noordelijke Atlantische Oceaan gevaren voor haar werk en heeft daarom dit jaar niet veel kippen gefokt. De eerste week van september slacht ze de 20 hanen die afgelopen maanden in de boomgaard hebben gescharreld. Dan zijn er voor de liefhebbers weer braadhaantjes te koop. Ze wegen waarschijnlijk 1,5 a 2 kg en kosten €16,- per kg. De organen en reststukken zijn los te koop in (zeer) beperkte hoeveelheden. Neem contact op met Emma om een haantje te reserveren. emma@landgoeddebrouwketel.nl.

Kippenmaagjes (€ 10,- per kg)
Kippenmaagjes zijn misschien wel het meest onbekende, voedzame, gezonde, relatief goedkope voedsel dat je kunt vinden. Want je kunt er eerst bouillon van trekken, en ze daarna ook nog eens heerlijk opbakken. Het voordeel is dat je geen botjes hoeft te verwijderen, zoals je met de meeste bouillon producten doet. En het is heel gespierd vlees, wat betekent dat er veel voedingsstoffen in zitten.

Kippenhartjes (€ 10,- per kg)
Kippenhartjes hebben een stevige bite en smaken intens naar kip. Lekker om op te bakken met een uitje. 

Kippenlever (€ 16,- per kg)
Kippenlever is een verrassend lekker stukje vlees met een eigen karakteristieke smaak. Het is vlees dat ook zeer geschikt is voor tijdens het gourmetten of om op te bakken met spekjes en ui.

Kippennekken (€ 4,- per kg)
Kippennekken zijn een heerlijk en gezond tussendoortje voor je hond of kat, onweerstaanbaar lekker en rijk aan calcium en collageen. Daarnaast zijn ze een rijke toevoeging voor de kippenbouillon.

Kippenpoten (€ 4,- per kg)
Kippenpoten of kippentenen zijn een rijke toevoeging voor de bouillon door het hoge gehalte collageen. De kippenpoten zijn ongepeld. Dat houdt in dat de huid er nog op zit. Je kunt ze heel makkelijk pellen door ze even te wellen in warm water. Voor de hond hoeft dat uiteraard niet.

Proefabonnement zelfoogsttuin de Brouwketel

Wil je ook ervaren of zelfoogsten op de Brouwketel iets voor jou is?

Via een proefabonnement kun je vrijblijvend kennismaken met het aanbod van de zelfoogsttuin en ervaren of het zelfoogsten iets voor je is. Je kiest zelf wanneer je komt oogsten, de tuin is iedere dag open, en wat je oogst.

Voor € 65 kun je 4 weken kennismaken met de tuin. Voor meer informatie en/of aanmelden kun je contact opnemen met tuinderij@landgoeddebrouwketel.nl

We zien je graag!

One Shower a Week – fotoboek Mariet Dingemans

Mariet Dingemans heeft de Brouwketel en haar bewoners 3,5 jaar gevolgd, en daar een heel mooi fotoboek van gemaakt. Haar foto’s verschijnen ook af en toe in deze Nieuwsbrief.

Nu is het zover, het ligt in de winkel (en bij ons). Wil je het boek inzien, of zelf hebben, dan kan dat. Je kan het online bestellen bij de uitgever, of ook via je lokale boekhandel. En wij hebben ook een doos staan, dus je kan het boek ook hier krijgen. Vraag dan op de Brouwketel even naar Louise.

In aanloop naar de boekpresentatie heeft de Brouwketel in oa de Trouw en het Parool gestaan. En ook de Gelderlander heeft Emma en Louise geinterviewd over het wonen in onze woongroep.

Vioollessen op de Brouwketel

Wil jij viool leren spelen of speel je al maar heb je behoefte aan een frisse improvisatie- en compositie-wind in jouw ontwikkeling als muzikant? Meld je dan aan voor vioollessen bij Geerte de Koe.

Voor wie:

  • kinderen vanaf 4 jaar
  • jongeren, studenten en volwassenen die hun eigen geluid willen ontwikkelen door middel van improvisatie en makerschap
  • iedereen die op een open, onderzoekende en speelse manier muziek wil maken

Privé of groepsles kan allebei. De vorm en duur van de les bepalen we in overleg.

Over Geerte:
Geerte heeft een brede onderwijservaring, waaronder het werken met jonge kinderen in de Muziekroute (een doorlopend creatief muziekprogramma op basisscholen in Utrecht Overvecht) en Muziqu (muziek voor jonge getalenteerde kinderen in Utrecht). Ze is artistiek leider van de Makersclub (een collectief van componerende en improviserende kinderen) en gaat nu in Angeren haar eigen praktijk en projecten starten. Door haar ervaring op het gebied van improvisatie, compositie en Creative Music Making ontwikkelde Geerte zich tot een innovatief en experimenteel docent. Ze is docent en coach aan het HKU Utrechts conservatorium en helpt jonge muzikanten om authentieke makers, spelers en performers te worden met een brede visie op kunst en specifiek muziek. Haar lessen omvatten improvisatie, compositie met focus op de persoonlijke ontwikkeling en interesses van de leerling, inclusief een grote verscheidenheid aan muziekstijlen en -technieken.

Afhaalpunt kaas van Burgerboerderij de Patrijs

Op de Brouwketel eten we graag lekkere, duurzame kaas waarvan we de herkomst weten, zoals de kaas van Burgerboerderij de Patrijs

Sinds 2022 is De Patrijs in transitie van gangbare boerderij naar agro-ecologisch: boeren in samenwerking met de natuur. Van de rauwe melk van hun 60 koeien maakt De Patrijs heerlijke zuivel, waaronder kaas. Om dit initiatief te supporten en meer mensen te inspireren lokaal te eten, zijn we afhaalpunt voor de kaas van deze boerderij. 

Met een KaasAandeel van De Patrijs ben je iedere maand verzekerd van speciaal voor jou gemaakte rauwmelkse Patrijskaas. Je bepaalt zelf hoeveel en welke kaas (jong tot oud, patrijzenkaas en een wisselkaas) en deze haal je maandelijks af op de Brouwketel. Je betaalt het liefst vooruit, net zoals je groenteabonnement op de Brouwketel. Zo zijn de boeren zeker van hun afzet en kunnen ze hun koeien goed verzorgen. 

Wil je elke maand jouw zelfgekozen kaas komen ophalen op de Brouwketel? Bestel dan hier jouw KaasAandeel en selecteer ons als afhaalpunt. Bekijk voor meer achtergrond ook eens dit filmpje.

18 mei: Rondleiding op de Zelfoogsttuin (tijdens het Lange Weekend van de Korte Keten)

Op Landgoed De Brouwketel, in de uiterwaarden van Huissen vlakbij Angeren, vind je Zelfoogsttuin de Brouwketel. Hier telen we het hele seizoen kraakverse, ecologisch geteelde gewassen, die je met een abonnement zelf kan komen oogsten. Tijdens het Lange Weekend van de Korte Keten kun je tussen 14:00 en 16:00 meedoen aan een van de rondleidingen om de tuin te leren kennen. Aansluitend kun je aanschuiven bij ‘Buurtmuziek & Baksels’ onder leiding van muzikant Pau Sola.

Meer informatie vind je op de site van Natuur en Milieu Gelderland.

Seizoensopening Zelfoogsttuin op 10 mei

Op vrijdag 10 mei openen we het seizoen van de Zelfoogsttuin en zijn jullie vanaf 10 uur van harte welkom op de Brouwketel. Bij een kop koffie of thee met zelfgebakken lekkers openen we samen het zelfoogstseizoen. We vertellen over de tuin, hoe zelfoogsten werkt, en geven een korte demonstratie van het oogsten.

Deze ochtend is bedoelt voor iedereen die een abonement heeft op onze Zelfoogsttuin, maar zeker ook voor mensen die nog twijfelen of ze een abonnement willen afsluiten. Wil je eens komen ervaren hoe het is, kom dan ook gewoon langs voor koffie en een rondleiding.

Ook is er een kaasproeverij van de heerlijke kaas van burgerboerderij De Patrijs. De Brouwketel wordt een ophaallocatie voor hun kaas.

We sluiten rond 13:00 af.

Earth Songs door Art Root Collective

Welke beelden en klanken komen er bij jou naar boven als je met je bloten voeten door het gras loopt of met je ogen dicht naar de vogels in de boomgaard luistert? Wat ontstaat er als we samen luisteren en een stem geven aan dat wat we horen? 

Bij Art Root Collective werken we vanuit de verbindende kracht van muziek en faciliteren we veilige ontmoet- en ontwikkel plekken waar nieuwkomers en mensen die in Nederland geboren zijn samen muziek kunnen creëren, spelen en ervaren. We zijn ons bewust dat alles met elkaar verbonden is, of zoals in ons eerste project door deelnemers beschreven: “between us the roots are different, but all rooted in the same earth.” Vanuit deze gedachten gaan we 19 mei iets nieuws creëren.

Wat gaan we doen:
We starten met een warm up waarin we onze zintuigen wakker maken en openen. Vervolgens gaan we vanuit verschillende creatieve opdrachten luisteren en op onderzoek uit om vanuit daar nieuwe teksten, melodie en muziek te creëren. Het proces wordt gefaciliteerd door Geerte, die ervoor zorgt dat iedereen vanuit zijn eigen ervaring en belevingswereld kan aansluiten. Van nieuwsgierige beginners tot ervaren song writers, iedereen is van harte welkom! 

Praktisch
Datum: 19 mei
Tijd: 10:30 – 13:00 uur
Kosten: op donatie basis
Aanmelden: mail naar reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl

Art Root Collective:
Art Root Collective is een plek waar jonge muzikanten, nieuwkomers en jongeren die in NL zijn geboren, samenkomen om hun creativiteit te ontdekken, hun muzikale vaardigheden te ontwikkelen en betekenisvolle verbindingen te maken via de gedeelde passie voor muziek. Voor meer informatie over onze stichting ga naar: www.artrootcollective.nl

Sessie leider Geerte de Koe:
Mijn naam is Geerte, nieuwe bewoner van de Brouwketel en artistiek leider van Art Root Collective. Voor mij zijn het wonen in een community en het opzetten en vormgeven van Art Root Collective enorm met elkaar verbonden. Op beide plekken bouwen we samen aan een plek waar we in verbinding met elkaar en de wereld om ons heen kunnen onderzoeken, ontwikkelen en creëren. Ik kijk er dan ook naar uit om deze twee communities samen te brengen en met jullie op een creatieve manier het landgoed van de Brouwketel te ontmoeten.