Proefabonnement zelfoogsttuin de Brouwketel

Wil je ook ervaren of zelfoogsten op de Brouwketel iets voor jou is?

Via een proefabonnement kun je vrijblijvend kennismaken met het aanbod van de zelfoogsttuin en ervaren of het zelfoogsten iets voor je is. Je kiest zelf wanneer je komt oogsten, de tuin is iedere dag open, en wat je oogst.

Voor € 65 kun je 4 weken kennismaken met de tuin. Voor meer informatie en/of aanmelden kun je contact opnemen met tuinderij@landgoeddebrouwketel.nl

We zien je graag!

One Shower a Week – fotoboek Mariet Dingemans

Mariet Dingemans heeft de Brouwketel en haar bewoners 3,5 jaar gevolgd, en daar een heel mooi fotoboek van gemaakt. Haar foto’s verschijnen ook af en toe in deze Nieuwsbrief.

Nu is het zover, het ligt in de winkel (en bij ons). Wil je het boek inzien, of zelf hebben, dan kan dat. Je kan het online bestellen bij de uitgever, of ook via je lokale boekhandel. En wij hebben ook een doos staan, dus je kan het boek ook hier krijgen. Vraag dan op de Brouwketel even naar Louise.

In aanloop naar de boekpresentatie heeft de Brouwketel in oa de Trouw en het Parool gestaan. En ook de Gelderlander heeft Emma en Louise geinterviewd over het wonen in onze woongroep.

Vioollessen op de Brouwketel

Wil jij viool leren spelen of speel je al maar heb je behoefte aan een frisse improvisatie- en compositie-wind in jouw ontwikkeling als muzikant? Meld je dan aan voor vioollessen bij Geerte de Koe.

Voor wie:

  • kinderen vanaf 4 jaar
  • jongeren, studenten en volwassenen die hun eigen geluid willen ontwikkelen door middel van improvisatie en makerschap
  • iedereen die op een open, onderzoekende en speelse manier muziek wil maken

Privé of groepsles kan allebei. De vorm en duur van de les bepalen we in overleg.

Over Geerte:
Geerte heeft een brede onderwijservaring, waaronder het werken met jonge kinderen in de Muziekroute (een doorlopend creatief muziekprogramma op basisscholen in Utrecht Overvecht) en Muziqu (muziek voor jonge getalenteerde kinderen in Utrecht). Ze is artistiek leider van de Makersclub (een collectief van componerende en improviserende kinderen) en gaat nu in Angeren haar eigen praktijk en projecten starten. Door haar ervaring op het gebied van improvisatie, compositie en Creative Music Making ontwikkelde Geerte zich tot een innovatief en experimenteel docent. Ze is docent en coach aan het HKU Utrechts conservatorium en helpt jonge muzikanten om authentieke makers, spelers en performers te worden met een brede visie op kunst en specifiek muziek. Haar lessen omvatten improvisatie, compositie met focus op de persoonlijke ontwikkeling en interesses van de leerling, inclusief een grote verscheidenheid aan muziekstijlen en -technieken.

Afhaalpunt kaas van Burgerboerderij de Patrijs

Op de Brouwketel eten we graag lekkere, duurzame kaas waarvan we de herkomst weten, zoals de kaas van Burgerboerderij de Patrijs

Sinds 2022 is De Patrijs in transitie van gangbare boerderij naar agro-ecologisch: boeren in samenwerking met de natuur. Van de rauwe melk van hun 60 koeien maakt De Patrijs heerlijke zuivel, waaronder kaas. Om dit initiatief te supporten en meer mensen te inspireren lokaal te eten, zijn we afhaalpunt voor de kaas van deze boerderij. 

Met een KaasAandeel van De Patrijs ben je iedere maand verzekerd van speciaal voor jou gemaakte rauwmelkse Patrijskaas. Je bepaalt zelf hoeveel en welke kaas (jong tot oud, patrijzenkaas en een wisselkaas) en deze haal je maandelijks af op de Brouwketel. Je betaalt het liefst vooruit, net zoals je groenteabonnement op de Brouwketel. Zo zijn de boeren zeker van hun afzet en kunnen ze hun koeien goed verzorgen. 

Wil je elke maand jouw zelfgekozen kaas komen ophalen op de Brouwketel? Bestel dan hier jouw KaasAandeel en selecteer ons als afhaalpunt. Bekijk voor meer achtergrond ook eens dit filmpje.

18 mei: Rondleiding op de Zelfoogsttuin (tijdens het Lange Weekend van de Korte Keten)

Op Landgoed De Brouwketel, in de uiterwaarden van Huissen vlakbij Angeren, vind je Zelfoogsttuin de Brouwketel. Hier telen we het hele seizoen kraakverse, ecologisch geteelde gewassen, die je met een abonnement zelf kan komen oogsten. Tijdens het Lange Weekend van de Korte Keten kun je tussen 14:00 en 16:00 meedoen aan een van de rondleidingen om de tuin te leren kennen. Aansluitend kun je aanschuiven bij ‘Buurtmuziek & Baksels’ onder leiding van muzikant Pau Sola.

Meer informatie vind je op de site van Natuur en Milieu Gelderland.

Seizoensopening Zelfoogsttuin op 10 mei

Op vrijdag 10 mei openen we het seizoen van de Zelfoogsttuin en zijn jullie vanaf 10 uur van harte welkom op de Brouwketel. Bij een kop koffie of thee met zelfgebakken lekkers openen we samen het zelfoogstseizoen. We vertellen over de tuin, hoe zelfoogsten werkt, en geven een korte demonstratie van het oogsten.

Deze ochtend is bedoelt voor iedereen die een abonement heeft op onze Zelfoogsttuin, maar zeker ook voor mensen die nog twijfelen of ze een abonnement willen afsluiten. Wil je eens komen ervaren hoe het is, kom dan ook gewoon langs voor koffie en een rondleiding.

Ook is er een kaasproeverij van de heerlijke kaas van burgerboerderij De Patrijs. De Brouwketel wordt een ophaallocatie voor hun kaas.

We sluiten rond 13:00 af.

Earth Songs door Art Root Collective

Welke beelden en klanken komen er bij jou naar boven als je met je bloten voeten door het gras loopt of met je ogen dicht naar de vogels in de boomgaard luistert? Wat ontstaat er als we samen luisteren en een stem geven aan dat wat we horen? 

Bij Art Root Collective werken we vanuit de verbindende kracht van muziek en faciliteren we veilige ontmoet- en ontwikkel plekken waar nieuwkomers en mensen die in Nederland geboren zijn samen muziek kunnen creëren, spelen en ervaren. We zijn ons bewust dat alles met elkaar verbonden is, of zoals in ons eerste project door deelnemers beschreven: “between us the roots are different, but all rooted in the same earth.” Vanuit deze gedachten gaan we 19 mei iets nieuws creëren.

Wat gaan we doen:
We starten met een warm up waarin we onze zintuigen wakker maken en openen. Vervolgens gaan we vanuit verschillende creatieve opdrachten luisteren en op onderzoek uit om vanuit daar nieuwe teksten, melodie en muziek te creëren. Het proces wordt gefaciliteerd door Geerte, die ervoor zorgt dat iedereen vanuit zijn eigen ervaring en belevingswereld kan aansluiten. Van nieuwsgierige beginners tot ervaren song writers, iedereen is van harte welkom! 

Praktisch
Datum: 19 mei
Tijd: 10:30 – 13:00 uur
Kosten: op donatie basis
Aanmelden: mail naar reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl

Art Root Collective:
Art Root Collective is een plek waar jonge muzikanten, nieuwkomers en jongeren die in NL zijn geboren, samenkomen om hun creativiteit te ontdekken, hun muzikale vaardigheden te ontwikkelen en betekenisvolle verbindingen te maken via de gedeelde passie voor muziek. Voor meer informatie over onze stichting ga naar: www.artrootcollective.nl

Sessie leider Geerte de Koe:
Mijn naam is Geerte, nieuwe bewoner van de Brouwketel en artistiek leider van Art Root Collective. Voor mij zijn het wonen in een community en het opzetten en vormgeven van Art Root Collective enorm met elkaar verbonden. Op beide plekken bouwen we samen aan een plek waar we in verbinding met elkaar en de wereld om ons heen kunnen onderzoeken, ontwikkelen en creëren. Ik kijk er dan ook naar uit om deze twee communities samen te brengen en met jullie op een creatieve manier het landgoed van de Brouwketel te ontmoeten. 

Buurtmuziek en Baksels

Tijdens de buurtmuziek momenten neemt een muzikant uit de buurt je mee op een reis door de muziek waar hij de afgelopen weken mee bezig is geweest. Elke maand staat er een ander repertoire of muzikant centraal. Leuk als je een zelfgemaakt baksel meeneemt, en wij zorgen voor thee, koffie en live muziek.

Aanvang muzieksessie: 16:00

Voor meer informatie of aanmelden kan je contact opnemen met Pau Sola via reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl.

Eerstvolgende sessies:
Zondag 28 april – Met Pau Sola – Cello Solo op Bach
Zaterdag 18 mei – Met Pau Sola – Cello Solo op Bach
Zaterdag 22 juni – Met Pau Sola – Cello Solo op Bach

Voor de eerste editie op Zondag 28 april, zal cellist Pau Sola de 2e suite voor solo cello in D mineur van J.S. Bach uitvoeren, samen met enkele andere stukken.

Pau Sola is een van de nieuwe bewoners van de Brouwketel. Hij is een cellist en performer uit Spanje, gespecialiseerd in geïmproviseerde en experimentele muziek, optredend in heel Nederland en Europa in projecten op het snijvlak van moderne jazz, eigentijdse klassieke muziek en performancekunst. Desalniettemin geniet hij nog steeds van het oefenen en spelen van klassieke muziek.

Weaving Through: Workshop Mandenvlechten

Tijdens deze mandenvlechtworkshop vervlechten we ons met het land en de natuurlijke materialen die daar te vinden zijn. Femke en Geerte nemen je mee in het luisteren naar en leren kennen van de omgeving, het verzamelen van materialen en het weven van je eigen mand. Door het luisteren naar het materiaal en het volgen van je handen ontstaat er een organisch en uniek geweven object. 

Op zaterdag 11 mei zijn we bezig van 11 tot 4 uur, wij zorgen voor koffie, thee en een lekkere soep voor lunch.

Kosten: € 60,- pp

Voor meer informatie of opgeven kan je contact opnemen met Geerte de Koe via reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl

Wat is Weaving Through

Weaving Through is een kunstproject van Antipodas Collective waarin mensen uitnodigt worden hun zintuigen te openen en de natuur van binnen (in ons) en buiten (om ons heen) te verweven. Het vlechtmateriaal (denk bv aan wilgentakken, grassen of dennennaalden) verzamelen, drogen en bereiden we voor gedurende het hele jaar. Dit proces van luisteren, observeren en hands on in contact staan met de natuur brengt nieuwe inzichten, verhalen en herinneringen. Als collectief verwerken we deze elementen in onze performance ‘Weaving Through’ in de vorm van tekst, muziek, dans en video. Tijdens onze workshops nemen we mensen mee in ons research proces.

Wat gaan we maken

Tijdens deze workshop kun je kiezen uit het maken van twee soorten wilgen manden. De basis van beide soorten manden zijn een aantal hoepels gemaakt van wilg. Bij de zogenaamde ‘Rib mand’ wordt deze verder opgebouwd met een aantal ribben, waarna we de ruimte daartussen opvullen met strak op elkaar aansluitende rijen van wilgentakken. De ‘Random gevlochten mand’ is een wat meer organisch ogende mand waarbij de verbinding tussen de hoepels op een vrije manier ingevlochten kan worden. De keuze is daarbij aan jezelf hoe dicht of open je de mand wilt weven. 

Weaving bodies

Weaving dissolves the illusion of separation.
It makes the invisible interconnectiveness between ALL visible.
It gives life to the image of connectiveness.
It connects space and time, life and death,
it connects bodies of the Earth.
We are weaving bodies connected through the
weaving water that moves in us.

Weaving gives a sense of relationship to other beings,
and to other time zones, showing my traces that have formed organically.
I learn from the web of traces on the land. It connects me to my ancestors.
Creating string figures has been used by many cultures around the world. It is a universal way of connecting, telling stories, and passing on of knowledge.
It asks for an awareness about giving and receiving.
Dropping a thread and failing, but sometimes finding
something that holds form for a moment.
Something that wasn’t there before.

Weaving baskets which has been passed on from
generation to generation. Learning from each other and
weaving ancient knowledge to not forget.
Sharing the time and space to let our hands
remember how to weave a basket for the village. Leaving our
home to go outside to collect materials.
And as we walk through the landscape, we know that we are part of it.
Remembering the one web that is connecting us and that is reflecting in many forms – the beautiful web of a spider, the roots of a tree, the web of mycelium that is transferring the stories among the Trees.

And as I move back inside my home.
I know that the outside is inside
and that my body will dissolve in ONEness

Crowdfundactie voor fotoboek “One Shower a Week”

Mariet Dingemans is documentair fotograaf, antropoloog en gefascineerd door groepen en gemeenschappen. Zij heeft de Brouwketel 3,5 jaar gevolgd en bijna maandelijks foto’s gemaakt van ons leven hier. Als afstudeerproject aan de fotoacademie heeft ze een fotoboek van de Brouwketel gemaakt “One Shower a Week”, en daarmee is ze cum laude afgestudeerd. Dit boek wil ze nu graag laten uitgeven, en daarom is ze een crowdfundactie gestart.

Met een dummy van het boek heeft Mariet in oktober vorig jaar de EI Photobook Award gewonnen. Het staat ook op de shortlist van de Dummy Award ’23 en reist samen met de andere boeken van de shortlist al bijna een jaar langs allerlei internationale fotofestivals.

Mijn serie over De Brouwketel heeft ook de tweede prijs van de Paul Peters Fotoprijs (Zilveren Camera) gewonnen en is gepubliceerd in de Volkskrant en in het Duitse kunstblad Dummy Magazin.

‘Dingemans zoekt al fotograferend haar eigen positie en laat ons dat ook doen. Haar blik is nabij en liefdevol, maar niet zonder ironie.’ Juryrapport Paul Peters Fotoprijs.

Wil je deze mooie foto’s van de Brouwketel ook in huis halen? Of gewoon mogelijk maken dat het in de boekwinkels komt te liggen? Bestel dan het boek, of doneer een ander bedrag. Kijk hier voor de tegenprestaties. De crowdfundactie loopt tot 6 maart.