Nomintatie duurzaamheidsprijs gemeente Lingewaard

De Brouwketel is door een onbekende fan 😉 genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs van de gemeente Lingewaard. Dit is natuurlijk heel leuk, want een van de dingen die we belangrijk vinden op de Brouwketel is onderzoeken hoe we duurzamer kunnen leven, en anderen daarin inspireren. De nominatie heeft er al voor gezorgd dat wij als huisgenoten een avondje hebben zitten praten over wat we al doen en wat we belangrijk vinden. En er is potentie om nog meer te verduurzamen.

Meer over wat wij doen duurzaamheid op de Brouwketel vind je hier.

10 oktober is de dag van de Duurzaamheid, en dan is de prijsuitreiking. Behalve een jury is er ook een publieksprijs. Jullie kunnen stemmen op de website van de gemeente.

3 Oever festival – the aftermovie!

Een heerlijk nazomers weekend met veel bezoek en muziek. De kunstwerken van Bert Koerts stonden prachtig in de boomgaard, en de expositie van Sjors Doedens in de kelder bracht je in een heel andere wereld, die menig bezoeker stil maakte en naar binnen liet keren. Verschillende muzikanten brachten hun muziek, met elke een heel andere sfeer. Erg leuk ook het bonusoptreden van Duo Messingh, die eigelijk alleen op bezoek kwamen, maar omdat hun eigen optreden in Millingen niet doorging wilde ze graag hun setje hier spelen. Emil heeft het alles gefilmd, beelden zeggen veel meer dan woorden:

Burendag was geslaagd!

Op zaterdag 26 september 2020 vierden we Burendag op de Brouwketel. Met bijna 20 niet-bewoners en alle 11 bewoners werkten we samen om het landgoed nog mooier te maken. We gaven de schapen en de geiten een nieuw stuk, verplantten de uitlopers van de aardbeien op de akker, maaiden de wandelpaden rondom de Brouwketel, maakten een stuk van de “poel” (zoals wij hem noemen) vrij van wilgenopschot en we haalden het onkruid weg van de hagen naast de dorpsboomgaard. Om half 5 waren we moe (ik in elk geval) en gingen we richting huis waar onder leiding van Louise gekookt werd voor de hele groep. In de tussentijd werden nog walnoten geraapt en heel veel droogbonen gepeld. We aten heerlijk, zoals vaak, met veel groente uit de tuin en hadden nog appel-stoofpeer-crumble toe.

Groenonderhoud is soms een frustrerend karwei omdat het keer op keer opnieuw gedaan moet worden. “De haag, die hebben we dit jaar toch al gesnoeid?” “Het gras, dat heb ik een week of twee geleden toch nog gemaaid? Of was het 3? Of 4 alweer?” Zo ook met het wilgenopschot in de poel, waar begin dit jaar door de knotgroep uit het dorp een begin mee is gemaakt, en de haag die we rondom de boomgaard hebben geplant. De ondiepe waterpartijen rondom de Brouwketel zijn een leefplek voor veel amfibien, waaronder de zeldzame kamsalamander. Doordat we het wilgenopschot weg halen kan de zon volgend jaar het water weer beter bereiken, dit is belangrijk voor de dieren. Voor kikkers is het ‘s winters belangrijk dat het water minstens 80 cm diep is, terwijl padden en salamanders de winter juist doorbrengen onder stenen of takken. Van omgezaagde bomen laten we dan ook altijd een deel liggen. Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan de biodiversiteit rondom de Brouwketel.

Ikzelf (Emma) was bij de haag van de dorpboomgaard vrijmaken aanwezig. In eerste instantie moesten we heel goed zoeken om haagplanten te ontdekken tussen het onkruid, gras en riet dat minstens net zo hoog stond. Later herkenden we de aangeplante planten wat beter en konden ze sneller vinden en vrijmaken. Ditzelfde karwei deden we vorig jaar met burendag (in de stromende regen) ook. Hopelijk hoeven we dit niet jaar op jaar te blijven doen, maar we doen het deze jaren wel om de aanplant wel een goede start geven willen ze het overleven en uitgroeien tot een grote diverse haag. Een haag is goed voor de biodiversiteit en de bijen omdat het schuilplekken en voedsel voor verschillende dieren oplevert. Door de droogte en vraat door reeen zijn meerdere struiken en een aantal bomen helaas dood gegaan. Onze huisgenoot Emil heeft een initiatief ingediend bij Lingewaard Doet voor nieuwe aanplant 🙂 Daarover elders meer.

Het Droombankje in de Dorpsboomgaard vol met meehelpende mensen

Meer muziek tijdens het 3 Oever Festival: oNNo

Nog een artiest om toe te voegen aan het 3 Oever Festival: oNNo. Hij speelt op zaterdag 19 september en zondag 20 september op de brouwketel (beide dagen om 12:30) en op zaterdag ook later in de middag (om 15:30) in het kleine kerkje in Angeren. Wij zorgen voor koffie, thee, lekkers en soep, dus kom vooral bij ons pauze houden tussen het bezoeken van verschillende ateliers door. De optredens zijn gratis en buiten.

oNNo (k0Ek, Consorcio Fuente y Caudal) is op het moment werkzaam als uitvoerend musicus en arrangeur, zowel solistisch als met zijn folk-ensemble aeLiXihr en diverse andere ensembles. Zijn repertoire bestaat uit eigen composities en arrangementen in de west Europese balfolk traditie uit de Noordzeeregio en klassiek repertoire uit diverse stijlperiodes, evenals “fingerpicking”, Spaanse, “celtic” en Zuid-Amerikaanse werken. In het verleden speelde hij met veel verschillende musici in diverse ensembles.

oNNo is op elfjarige leeftijd begonnen met gitaarspelen. Hij studeerde gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (1994-1999) bij Lex Eisenhardt en Theo Krummeich, aan de Messiaen Academie in Zwolle (1999-2001) bij Hans de Weerd en aan het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid bij Gabriel Estarellas. Daarnaast volgde hij flamencogitaar bij Eric Vaarzon Morel en jazzgitaar bij Hans Kunneman en masterclasses bij oa. Sergio Assad, Roberto Aussel, Mats Bergström, Jacek Dulikowski, David Russel, Darko Petrinjak, Sonja Prunnbauer, Juka Savioki, Raphaella Smits, Scott Tennant, Benjamin Verdery, Jacob Vlijm, Wolfgang Weigel, Piotr Zaleski en Laura Young.

Inloopworkshop Striso tijdens 3 Oever Festival

Op de Brouwketel is Piers Titus van der Torren bezig een bijzonder nieuw muziekinstrument te ontwikkelen: de Striso. De Striso is ontworpen om intuitief muziek te maken en de muziektheorie te ervaren met je handen en je oren en zonder je hoofd erover te breken. Het is een elektronisch instrument met een akoestisch gevoel. De toetsen waar je het instrument mee bespeelt reageren op hoe je ze aanraakt.  

Tijdens het 3 Oever Festival (19 en 20 september) opent ook Piers zijn atelier en tijdens de inloopworkshop kan je dit instrument komen ontdekken, door het zelf te proberen of te luisteren naar wat anderen ervan maken. Natuurlijk zal Piers zelf ook de oneindige mogelijkheden van het instrument demonstreren.

Op zaterdag 19 september is de inloopworkshop van 15-17 en op zondag 20 september van 13-15. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon aanschuiven als je toch langskomt om de exposities van Sjors Doedens en Bert Koerts te bewonderen.

Film: Biggest Little Farm is samenwerking met zelfoogsttuin de Brouwketel

The Biggest Little Farm toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van de zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur, die adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend. Een film vol humor waarbij het gezin aanloopt tegen diverse obstakels, natuurlijk en menselijk.

GroenLinks Lingewaard organiseert deze filmvertoning in Huissen, en Vivian van onze Zelfoogsttuin zal daar aanwezig zijn om haar ervaringen te delen. (Dit evenement vindt dus niet plaats op de Brouwketel zelf.)

Op deze avond zijn ook aanwezig:
– Voedselbos De Waalgaard
– Zelfoogsttuin De Brouwketel
– Doornik Natuurakkers
– Boekhandel De Toren van Bemmel
Zij vertellen je graag al hun verhalen onder het genot van een drankje na afloop van de film.

Vrijdag 18 september
Inloop: 19u30, start programma 19u45
Locatie: De Kuul Huissen
Voor meer info:
www.lingewaard.groenlinks.nl
Opgeven via groenlingewaard@gmail.com

9 september – Concert Remco Sietsema en Janos Koolen

Juist in deze rare tijd is het belangrijk om inspirerende dingen te blijven doen. Daarom organiseren wij op 9 september een concertje, Remco Sietsema en Janos Koolen komen de Brouwketel opvrolijken met jazzy folk, op trekharmonica en gitaar/mandoline en zang.

Remco Sietsema en Janos Koolen

Duo Sietsema Koolen, bestaande uit Remco Sietsema (trekharmonica en zang) en Janos Koolen (gitaar, mandoline en zang) gaat de uitdaging aan om hun beider muziekinstrumenten in een nieuw daglicht te stellen. Eerder werkten ze samen met o.a. Frédérique Spigt, Douwe Bob, Bluegrass Boogiemen (Janos), The Tunes, Merals Harem en Yentl & de Boer (Remco). Voor dit duo hebben ze hun ervaring gebundeld en schreven ze een reeks aan nieuwe composities met invloeden uit folk, jazz, popmuziek, funk en wereldmuziek, waarin er veel ruimte is voor improvisatie en interactie. Twee rasmuzikanten op het scherpst van de snede.

In 2017 werkten zij samen aan het album Sultana van Remco Sietsema. Momenteel is het duo in de voorbereiding van een nieuw album. Tijdens het optreden in de Brouwketel op 9 september zullen ze voor het eerst naar buiten treden met hun nieuwe materiaal.

Praktisch
Programma
19u30 deur open
19u40 voorprogramma: Piers en zijn Striso
20u00 optreden Remco en Janos
20u30 pauze met versnaperingen
20u45 vervolg Remco en Janos
21u15 einde concert

Entree: 10 euro
Reserveren: graag via de mail naar info@landgoeddebrouwketel.nl

Bij droog weer buiten op de patio, bij regen binnen in een goed geventileerde schuur. Wij zorgen voor zitjes (met voldoende tussenruimte) en een barretje met thee en bier, en zorgen zo voor Corona-proof gezelligheid. Neem wel warme kleren mee, want het koelt ‘s avonds steeds sneller af.

19 september – concert Eva Almagor tijdens 3 Oever Festival

Op de zaterdagavond van het 3 Oever Festival is er een concert op de brouwketel. Eva Almagor komt op onze patio haar muziek met ons delen.

“De Norah Jones van de lage landen, maar met veel meer blues & balls.” -Ongekend Talent NCRV-

“Een verfijnde mix van blues en roots, zorgvuldig gesmeed tot twaalf warmbloedige songs, hoopvol en opgetogen. Je krijgt de oprechte neiging om die Amerikaanse kar te gaan kopen en vervolgens een reis naar de VS te boeken. Toffe plaat.” -OOR-

Over Eva:
Muziek vol met blues, roots en southern soul en een stem die je doet denken aan zangeres zoals Bonnie Raitt, Susan Tedeschi & Norah Jones. Al jaren brengt zangeres en liedjes schrijfster Eva Almagor in eigen beheer muziek uit. Ze speelde live shows in Nederland, Duitsland en Belgie en was te gast bij alle nationale radio stations van Nederland. Gerenomeerd tijdschrift “Rolling Stone Magazine” deed een vermelding van haar tour en daarnaast stond ze in het voorprogramma’s van o.a. De Dijk, Krystl, Dany Lademacher’s Wild Romance & JJ Grey & Mofro (VS). In 2016 vond de release van haar debuutalbum “Against the grain” plaats die ze maakte samen met producer Werner Pensaert (Douwe Bob, Hooverphonic, K’s choice). Het album werd ontvangen met lovende kritieken! Eva brengt frisse vintage vibes waarbij de invloed van haar muzikalehelden nederig voelbaar is.

Je kan haar muziek ook luisteren op spotify of op haar website.

Praktisch:
Aanvang: 19:30
Einde: 21:00 (ongeveer)
Entree: 10 euro (als je weinig te besteden hebt zijn er ook een paar kaartjes voor 7,50)
Reserveren: om zeker te zijn van een plekje, graag reserveren op info@landgoeddebrouwketel.nl

In principe is het concert in de buitenlucht, op onze beschutte patio, bij echte regen verhuizen we naar binnen. Maar neem vooral warme kleren mee, het kan ‘s avonds al behoorlijk afkoelen.

foto: Charlotte Gerrits

De brouwketel op TV en in de Volkskrant

De brouwketel heeft de afgelopen tijd redelijk wat media aandacht gekregen. Zo hebben we in de Volkskrant gestaan met foto’s van Mariet Dingemans, een fotograaf die sinds voorjaar 2019 regelmatig op de Brouwketel is en fotodocumentaire van ons maakt. Klik hier voor het volledige artikel.


Daarnaast hebben we meegedaan aan een woningruilprogramma van de publieke omroep: Doe alsof je thuis bent. Sjors, Vivian en Arend ruilden hun kamer een paar dagen met het huis van Maresa, Stefan en Ivy, die in Alkmaar in een huis wonen dat van alle technologische snufjes is voorzien. Beide tripjes zijn uitgebreid vastgelegd door een filmcrew. Dat onze gasten in een woongroep terecht zouden komen hadden ze niet echt aan zien komen. De aflevering is online te bekijken, een leuke manier om een inkijkje te krijgen in ons leven op de brouwketel.

3 Oever Festival – 19 & 20 september

Update: Vanwege corona gaat het 3 Oever Festival dit jaar door in afgeslankte vorm. Voor de Brouwketel heeft dit vrijwel geen gevolgen, de meeste activiteiten vinden buiten plaats, en het deel van de expositie dat binnen is, organiseren we zo dat er nooit meer dan 6 mensen tegelijk binnen zijn. Gelukkig wordt het prachtig weer.

Net als vorige jaren is de Brouwketel weer een locatie van het 3 Oever Festival. Dit is een kleinschalig festival, verspreid over een heel groot terrein, namelijk de hele ‘Gelderse Poort’. Het festivalgebied beslaat de gemeenten Zevenaar, Lingewaard en Berg en Dal. Het strekt zich uit van bijna Arnhem tot bijna Nijmegen tot bijna Doetinchem tot bijna Kleve in Duitsland. Het decor van het festival is het rivierengebied van de Rijn, de Waal en het Pannerdens Kanaal. Sjors zal zijn kunst presenteren in onze kelder, en in de boomgaard zal Bert Koerts zijn beelden ten toonstellen.

Op zaterdagavond is er een optreden van Eva Almagor (“…blues, roots en soul in een fraaie nieuwe combinatie.” -3voor12 Gelderland-), zij zal haar acoustische muziek ten gehoren brengen op onze patio. Ter support van de muzikant vragen wij daarvoor entree, en om het allemaal coronaproof te laten verlopen, vragen we jullie om te reserveren. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast zal ook Piers Titus van de Torren op beide dagen een inloopworkshop geven over zijn Striso. Op zaterdag en zondag geeft oNNo een optreden beide dagen om 12:30, op zondagmiddag wordt de Brouwketel op 15:30 opgevrolijkt met de muziek van Wiel en Marijke.

Programma op de Brouwketel:

Zaterdag 11:00 tot 17:00: Open atelier route Sjors en Bert
Zaterdag 12:30 tot 13:00: optreden door oNNo
Zaterdag 15:00 tot 17:00: Inloopworkshop Striso door Piers Titus
Zaterdag 19:30 tot 21:00: Concert Eva Almagor

Zondag 11:00 tot 17:00: Open atelier route Sjors en Bert
Zondag 12:30 tot 13:00: optreden door oNNo en Jaydon Verbueken
Zondag 13:00 tot 15:00: Inloopworkshop Striso door Piers Titus
Zondag 15:30 tot 16:00: Middagconcert Wiel en Marijke

Tijdens dit weekend zijn er nog meer culturele activiteiten in de regio, het is heel leuk om rond te fietsen en wat verschillende locaties te bezoeken. Meer informatie over het festival vind je op www.3oeverfestival.nl/