De Brouwketel op TV

We zijn weer op televisie geweest, afgelopen dinsdag, bij BNN VARA. Raven van Dorst maakte een serie over alternatieve manieren van leven, en onze woongroep kwam daar ook uitgebreid aan bod. Je kan de aflevering terugkijken via NPOstart.

En we kregen net te horen dat de aflevering van Doe alsof je thuis bent, een woningruilprogramma waar we vorige zomer aan mee werkten, op 6 juni 2021 opnieuw wordt uitgezonden op NPO1. Ook leuk om (nog eens) te kijken.

NLDoet 29 en 30 mei 2021

Vrijdag 29 en zaterdag 30 mei doet de Brouwketel weer mee aan NLdoet.

Op beide dagen (vrijdag en zaterdag) zijn we van 9 tot 12u30 en van 13u30 tot 16 aan het klussen, veel buiten, er zal genoeg werk te doen zijn op de zelfoogsttuin (zaaien, wieden etc) en ook op de rest van het landgoed zijn er genoeg leuke klusjes te verzinnen. Er zullen zowel lichte als wat zwaardere klussen zijn, dus voor elk wat wils.

Biologische vegetarische lunch is op beide dagen inbegrepen! Hopelijk tot dan.

Wandelroute langs de Brouwketel

Afgelopen maanden is een nieuwe wandelroute door het buitengebied van Huissen en Angeren uitgezet: het Steenoven- en Hofstedepad. Het startpunt is bij het rustpunt op de Rijndijk in Angeren, waar ook een informatiepaneel is geplaatst. De route is in één richting bewegwijzerd met plaatjes bestaande uit een kas en bakstenenen en is 11 km lang. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is ook bij ons mee te nemen.

Meer informatie: https://www.visitarnhem.com/routes/159530851/steenoven-en-hofstedepad

De zelfoogsttuin breidt uit

De groenten kun je bijna zien groeien, wij werken hard om alle gewassen in de grond te krijgen, en de start van het nieuwe seizoen komt eraan. Een tijd om van te genieten!
Dit jaar is de tuin twee keer zo groot geworden als voorgaande jaren. Dat betekent dat er ook meer mensen kunnen oogsten, twee keer zo veel! Een deel van de plekken is al opgevuld, maar er is nog ruimte voor nieuwe oogsters. Dus ken je (mogelijk) geïnteresseerden, laat het ze weten!

Ook op een ander vlak breidt de tuin uit. Afgelopen jaren ondernam Vivian de tuin in haar eentje (met veel helpende handen van de woongroep, familie en vrijwilligers), dit jaar zijn we met een team van 3 Brouwketelbewoners! Johannes en Emil werken dit seizoen ook op de tuin, naast Vivian. Dat heeft te maken met de uitbreiding van Vivian haar gezin, er is een tweede kindje in aantocht. Johannes zal het dagelijks reilen en zeilen steeds meer overnemen, terwijl Emil voor de ‘tropische’ gewassen zorgt.

De zelfoogsttuin houdt twee open dagen dit jaar. Op woensdag 5 en zaterdag 15 mei is de tuin open voor iedereen die nieuwsgierig is naar de zelfoogsttuin. Tussen 11.00-16.00 zijn de tuinders aanwezig voor een persoonlijke rondleiding en uitleg. Wil je graag je komst reserveren? Stuur dan een mail met je gewenste dag en tijd naar vivian@landgoeddebrouwketel.nl. Spontaan langskomen kan ook!

Johannes en Emil onderhouden dit jaar de tuin
In onze bijzondere ronde kas is de oogst bijna klaar!

Lancering blog: Rekbaar.nl

“Soms is er storm. En of we nou willen of niet: die storm hoort erbij.”

Ottilia, een van de bewoners van de Brouwketel, leeft met het hypermobiliteitssyndroom en na een hersenschudding is zij gedwongen om het even heel rustig aan te doen. Dat geeft haar de kans om eens goed te kijken naar zichzelf en de wereld om zich heen. Elke week schrijft ze over haar bevindingen in haar blog Rekbaar.nl. 

Ottilia: “Met mijn persoonlijke verhaal hoop ik anderen te inspireren hun eigen weg te gaan en zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Ook mét beperkingen kun je een waardevol, vervullend leven leiden. Mijn doel is een brug te slaan tussen mensen met een (chronische) aandoening en mensen zonder. Dat doe ik door middel van reflectievragen aan de lezer: hoewel onze levens er allemaal verschillend uitzien, zijn we vaak bezig met vergelijkbare thema’s.” 

Neem eens een kijkje op de door haarzelf geïllustreerde website: https://rekbaar.nl/. Lees de artikelen, bekijk de tekeningen en uitgelichte citaten, beantwoord de vragen voor jezelf of praat over jouw ervaringen met iemand in je omgeving. Veel plezier!

Online open dag op de zelfoogsttuin

Ben je nieuwsgierig hoe dat zelfoogsten eigenlijk werkt? Wat doe jij, wat doet de tuinster, hoe oogst je je eigen groenten, hoeveel kun je meenemen? Op zaterdag 20 maart om 10:00 uur geeft tuinster Vivian een online rondleiding over de zelfoogsttuin. Naast beeld en uitleg is er alle ruimte om je eigen vragen te stellen. Je kunt aan de rondleiding deelnemen via wijetenlokaal.nl. Klik op zaterdagochtend op de link en je bent binnen!

Natuurlijk is het het leukst om de tuin zélf te komen bezoeken. Dat kan ook! Elke woensdag in april en mei tussen 13:00 en 17:00 ben je welkom voor een persoonlijke rondleiding. Aanmelden kan (via vivian@landgoeddebrouwketel.nl), hoeft niet.

Klusweekenden op de Brouwketel 2021

Een keer per maand (meestal het 3e weekend, soms verschuift dat een week) klussen we 2 dagen aan de Brouwketel. Dan zijn we bezig op ons landgoed, in en om het huis, met allerlei klussen en hulp is daar altijd welkom bij. Een voorbeeld van dingen die we doen: hout hakken, tuinonderhoud, dakgoten leeghalen, of binnen de kelder opruimen, ruimtes beter isoleren, schilderen in de zaal. Er zijn altijd fysiek zwaardere en lichtere klusjes te verzinnen, zodat iedereen wat kan doen. Meedoen aan een werkweekend is ook een leuke manier om onze plek en bewoners te leren kennen.

We beginnen tussen 9 & 10u en werken we lekker door tot 16- 17u. Uiteraard zorgen we voor een lekkere lunch en avondmaal. Ook als je niet komt klussen ben je welkom om ‘s avonds (op donatiebasis) mee te komen eten. Wil je meeklussen of mee-eten? Mail naar bewoners@landgoeddebrouwketel, of bel 026 3792970.

De data voor de werkweekend dit voorjaar zijn:

20-21 maart
17-18 april
15-16 mei
19-20 juni

Lingewaard doet: Tientjes-actie Fruitbomen voor dorpsboomgaard

Inwoners van de gemeente Lingewaard hebben een cheque van 10 euro gekregen, om te doneren aan een leuk project bij hen in de buurt. Emil heeft daarop een leuk project bedacht, voor het aanplanten van fruitbomen en wat haagstruiken om de biodiversiteit te verhogen. 

Op ons Landgoed de Brouwketel hebben we twee jaar geleden een gemeenschaps-hoogstamboomgaard met verschillende appelrassen aangelegd. Helaas zijn er dit jaar 4 appelbomen gesneuveld door vraat van reeën aan de stam. Ook hebben we verschillende hazelaarsoorten aangeplant die de winter niet overleefd hebben en is de haag rondom de boomgaard behoorlijk uitgedund.
Met dit initiatief willen wij deze 4 appelbomen graag vervangen zodat jullie er als nabije buren over een paar jaar, samen met ons de vruchten van kunnen plukken (hoogstambomen doen er een tijdje over voordat ze veel appels gaan dragen).
Als we dit doel gehaald hebben willen we ook graag de biodiversiteit verhogen door een aantal hazelaarsoorten te planten en de haag rond de boomgaard verrijken met struiken die kleine dieren en bestuivers aantrekken.

Op dit moment (2 oktober) is de aanmelding nog niet verwerkt, maar we hopen in de loop van volgende week online te zijn. Dan vind je alle informatie op site van Lingewaard Doet. Tot 31 oktober kan je je 10-tje inleveren, en tot 31 oktober kan je doneren.

Duurzaamheid op de Brouwketel

Begin september kregen we het bericht dat de Brouwketel is genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs van de gemeente Lingewaard. Dat vinden we natuurlijk heel leuk, om wat externe erkenning te krijgen voor dat we ons best doen zo duurzaam mogelijk te leven. En het laat ons weer extra nadenken over wat we doen en ook wat er nog duurzamer kan.

Na een avond brainstormen hadden we een enorme lijst acties (waarvan we sommige al veel doen, en een paar nog uitgebreider kunnen, en waar vast dingen nog niet op staan die we wel doen) die we in categorieën hebben ingedeeld:

Inspireren:
– Zelfoogsttuin
– Samen wonen
– Mediteren
– Lokaal Geld
– Samen voor kinderen zorgen
– Evenementen organiseren waarin we onze levenswijze delen.

Eten:
– Lokaal
– Biologisch
– Met de seizoenen mee
– Vegetarisch (of een klein beetje eigen vlees)
– Fruit uit eigen boomgaard
– Eieren van eigen kippen
– Inmaken/bewaren

Energie:
– Zonnepanelen
– Energiezuinige apparatuur
– LED lampen
– HR kachel
– Isoleren
– Thermokleding
– Eigen hout
– Kleding buiten drogen
– 30 graden wassen
– Koud/kort douchen
– Regenwater opvang

Spullen:
– Zo min mogelijk
– Veel 2e hands
– Deelauto
– Spullen delen
– Repareren
– Hergebruik
– Hoge kwaliteit zodat alles langer meegaat
– Zorgvuldig omgaan met spullen

Afval:
– Scheiden
– Grootverpakkingen -> minder verpakkingsmateriaal
– Composteren
– Composttoilet/kakkar
– Wormenbak
– Wasbare luiers
– Hergebruik papier

Vervoer/Reizen:
– Weinig reizen
– 1 deelauto met 8 volwassenen
– Veel fietsen of OV
– Niet (of weinig) vliegen

Natuur:
– Hout laten liggen
– Werken aan biodiversiteit
– Schapen als grasmaaiers/natuurbeheerders
– Bio eten
– Onbespoten bloemen
– Weinig medicijngebruik
– Eco schoonmaakproducten
– Natuurlijke bouwmaterialen
– Ongedierte niet bestrijden met gif

Een oneindige waslijst met onderwerpen waar we mee bezig zijn, en het is altijd goed om ons te realiseren waar er nog meer winst te halen is. En altijd de balans te zoeken van wat we graag willen doen in ons leven, en hoeveel dat dan kost, en of het dat waard is.


Vakantie op de Brouwketel

Sinds oktober verhuren we het appartement boven de werkplaats als vakantiehuisje. Een prachtige uitvalsbasis om een paar dagen uit de stad te zijn, te fietsen door de uiterwaarden, te wandelen langs de Rijn of over de Veluwezoom, of fort Pannerden te ontdekken.

Het huisje:
Het huisje staat op een ruim erf en is de bovenverdieping van een bijgebouw van de boerderij. Hout gestookt en met deels lemen muren heeft de woonkamer met keukenblok een heerlijk knusse sfeer. Twee kleine slaapkamers en een nette badkamer maken de woning compleet. Het huisje is ingericht voor 4 personen, eventueel geeft de slaapbank in de woonkamer de mogelijkheid dit uit te breiden naar 6.

Het landgoed wordt bewoond en beheerd door een zelfvoorzienende woongemeenschap van 8 volwassenen en 4 kinderen, hond, kat, schapen, bokjes en kipjes. Eén bewoner beheert de naastgelegen zelfoogsttuin met een rijk aanbod aan ecologisch geteelde groenten en kruiden. Als gast kun je als ‘maaltijdservice’ zelf oogsten. De voordeur van het huisje ligt aan het begin van het erf. Je kunt dus gemakkelijk gescheiden leven van de bewoners. WIFI aanwezig. Zelf bed-, bad- en keukenlinnen meenemen.

Natuur en omgeving:
Met uitzicht op de rivier, weilanden omringd met knotwilgen en in de verte de Veluwezoom kun je hier als liefhebber van goed uitzicht je geluk op. Het huisje ligt op 500 meter van de rivier, waar je heerlijk kunt wandelen en badderen. Ook ligt er een zwemplas vlakbij. Over de dijken van de Rijn en de Waal kun je prachtige fietstochten maken. Rondom de kop van Pannerden (waar de Rijn en Waal splitsen) is een uitgebreid natuurgebied waar je vrij kunt struinen. Daarnaast is de Veluwezoom goed bereikbaar met auto en fiets (20km). Ook cultuur-historisch kun je hier goed terecht. Fort Pannerden heeft een museum door de donkere gangen en het Middeleeuwse kasteel Doornenburg heeft een leuk terras en regelmatig activiteiten, van zwaardvechten tot klassieke concerten.

Kosten:
100 euro per nacht (minimaal 2 nachten)
borg 100 euro

In de juli en augustus kan je alleen voor een hele week boeken, van vrijdagavond tot vrijdagochtend. Kosten: 700 euro

Boeken:
Boeken doe je door een mailtje te sturen naar reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl