24 oktober – Wortels oogsten op de fiets

Fietsen voor m’n etenGroen Arnhem heeft een hele mooie kaart uitgebracht: Een kaart waarop je alle plekken rondom Arnhem kan vinden, waar je op de fiets lokaal, gezond en goed eten kan kopen. En wij vinden het heel leuk dat de Brouwketel daar ook op staat.

Daarom hebben we op zondag 24 oktober, speciaal voor iedereen die de Zelfoogsttuin nog niet kent, een oogstactie. Kom ons helpen met het oogsten van de wortels en knollen die niet zo goed tegen vorst kunnen. Dan kan je ervaren hoe het is om je eigen groente te oogsten, en wij zorgen voor een kopje pompoensoep als we klaar zijn. (Uiteraard zijn de bestaande oogsters ook van harte welkom om te komen helpen!)

Van 2 tot half 4 zijn we aan het oogsten, daarna hebben wij warme soep (en eventueel ook een biertje voor wie nog even wil nakletsen).

Ook hebben we een speciale doorlopende herfsvakantie-actie voor iedereen die onderweg is met de fietskaart:
Schrijf je in op de interesselijst voor het komende oogstseizoen (mei t/m december 2022) en oogst meteen alvast een keer een tweepersoonsmaaltijd voor €5. Bij de tuin ligt de inschrijflijst en een oogstlijst en uitleg. Wij zijn zelf ook regelmatig op de tuin.

Hier loop ik dan, schrijvers en hun ode aan het landschap


Zondag 17 oktober is er een lezing in het Protestantse kerkje aan de Molenstraat in Angeren, waarin vier schrijvers die geschreven hebben over wandelingen in Gelderland, vertellen over hun fascinatie met het landschap.

Na afloop van deze lezing is er een wandeling naar de Brouwketel, en de mogelijkheid daar een maaltijd te nuttigen. Hieronder alle praktische informatie:

Schrijven en wandelen lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie schrijft wandelt door het landschap in zijn verbeelding en wie wandelt is waarnemer en onderdeel van het landschap waardoorheen de wandeling voert.

Vier schrijvers die in hun verhalen en romans wandelingen opnamen door Gelderland, in het
bijzonder door het gebied van de grote rivieren – Noud Bles, Ed Bruinvis, Willem Claassen en Thomas Verbogt – komen op zondag 17 oktober naar Angeren, waar ze onder leiding van Wim Huijser vertellen over hun fascinatie voor dit landschap en de plek die het inneemt in hun werk. En ze lezen de fragmenten voor die Wim Huijser koos als mooiste beschrijvingen van wandelingen in de Nederlandse literatuur. De mooiste wandelfragmenten zijn verzameld in de door Wim Huijser samengestelde bloemlezing “Hier loop ik dan, het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur”.

Het wordt een luisterrijke middag in het karakteristieke Protestantse kerkje aan de Molenstraat in Angeren. Gevlijd in de oksel van de Rijndijk verwelkomen schrijvers en mede-organisator Kunstcollectief Gelderse Poort op zondag 17 oktober 2021 van 14 – 16 uur de liefhebbers van wandelen, lezen, natuur en cultuur.

Lezing:
Aanmelden via deze link tot 16 oktober 22 uur
Plaats middagprogramma: Protestantse kerk Angeren, Molenstraat 1, 6687 AM Angeren.
Tijd: 14 – 16 uur, inloop vanaf 13.30
Prijs: € 8,- consumptie in de kerk inbegrepen

Als er nog kaarten over zijn, kunnen deze voor de lezing aan de deur gekocht worden, tegen contante betaling.

Puur natuurmaaltijd:
De ware liefhebbers van wandelen en natuur kunnen inschrijven op een wandeling van ca 20 minuten door de uiterwaarden van de Nederrijn naar Landgoed De Brouwketel waar een natuurlijke maaltijd van lokale producten op hen wacht. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 15 oktober 18 uur via deze link.

Locatie: Landgoed De Brouwketel, Brouwketel 1, 6551 ZX Huissen.
Tijd: om 17 uur
Prijs: € 12,50 consumpties niet inbegrepen

Programma van Festival De Gelderse Poort

Hieronder het programma van het festival dat 11 en 12 september plaatsvind op de Brouwketel. Wil je meer lezen over het festival en de verschillende artiesten, klik dan hier.

Zaterdag 11 september:
11:00-11:45 Wandeling: Eetbare Planten Emma Daniels
12:00-12:45 Muziek: Sarah Sötemann
12:45-13:15 Beleving: Marloes Elbertse
13:00-14:00 Lunch met soep
14:00-14:30 Poezie: Nico Aartsen
14:30-15:15 Workshop Spoken Word: Jo-An
15:30-16:15 Muziek: Duo Messingh
16:30-16:45 Dansoptreden: Sjors Doedens
17:00-17:45 Muziek: Sarah Sötemann

Zondag 12 september:
11:00-11:45 WonderWandeling: Marieke van Andel
12:00-12:45 Muziek: Tom Erics
13:00-13:15 Dans: Sjors Doedens
13:00-14:00 Lunch met soep
13:30-14:00 Poezie: Nico Aartsen
14:00-14:30 Beleving: Marloes Elbertse
14:45-15:30 Muziek: Sarah Sötemann
16:00-16:45 Muziek: Tom Erics

Programma onder voorbehoud van wijzigingeng. Naast deze programmaonderdelen staan er ook nog allerlei kleine poezie-amuses op het progamma, en komen er adhoc wellicht nog acts bij. Je weet nooit hoe dingen lopen op de Brouwketel 🙂

Doorlopend: 

  • Expositie Sculpturen van Marloes Elbertse
  • Expositie foto’s van Mariet Dingemans
  • Expositie schilderijen Anne Rood
  • Expositie van Frederique van Domburg
  • Dicht-tafel Sarah Sötemann
  • Poëzie en Dans amuses door Jo-An Westerveld
  • Stand met Striso door Piers Titus van der Torren
  • Bar en winkel met zoveel mogelijk producten van de Brouwketel (met om 13u soep van eigen land)

Burendag – zondag 26 september

Kom je zondag 26 september ook langs tijdens de Burendag?

Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Burendag wordt ieder jaar in het 4e weekend van september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en Oranje Fonds.

Op landgoed de Brouwketel is in 2019 in samenwerking met Gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een nieuwe appelboomgaard aangelegd, de zogenoemde dorpsboomgaard. Voor het onderhoud aan deze boomgaard nodigen we minimaal 1 keer per jaar mensen uit de buurt uit. Dit jaar valt dat samen met Burendag. Handig in de tuin of niet, jong of oud, iedereen is van harte welkom zondagmiddag 26 september.

We verzamelen om 10 uur bij de woonboerderij om gezamenlijk een korte wandeling te maken naar de dorpsboomgaard. Tussen de middag lopen we terug naar de Brouwketelom daar te lunchen en aan het eind van de middag zal er een avondmaaltijd klaar staan de harde werkers. Bij mooi weer zal er ook een springkussen aanwezig zijn.

We hebben het hele weekend klusweekend, dus er zal zowel zaterdag als zondag ook aan allerlei andere klussen gewerkt worden. Je bent heel welkom om daar ook bij te helpen.

We hopen op je aanwezigheid. Als je zondag mee wil eten, laat dit dan even weten via info@landgoeddebrouwketel.nl. Wij zorgen dan voor genoeg eten. Kijk voor meer informatie over het idee achter burendag op burendag.nl.

(Braad) Haantjes te koop

Weet jij wat er gebeurt er met de haantjes die geboren worden in de eierindustrie? Kijk daarvoor eerst even dit filmpje van de NOS.

Dit is de reden dat wij Vredelingerkippen houden, kippen die geselecteerd zijn op dat ze veel eieren leggen (maar minder dan een doorgefokte legkip) en vlees op hun botten hebben (maar minder (snel) dan een doorgefokte vleeskip). Op dit moment leggen ze net genoeg voor onze eigen eierconsumptie, maar binnenkort gaat de volgende lichting kuikens ook eitjes leggen, en zal er regelmatig een doosje eieren in de kraam staan. De eerste hanen zijn op gewicht en worden komende week geslacht. Ze wegen dan 1 a 1,5 kg en kosten €14,- per kg. Wil je ook zo’n duurzaam stukje vlees? Laat het weten aan emma@landgoeddebrouwketel.nl. Je kunt je haantje vervolgens ophalen op vrijdagavond 27 of zaterdag 28 augustus en/of vrijdagavond 10 of zaterdag 11 september.

De organen en reststukken (nek en poten, voor de hond) zijn los te koop in beperkte hoeveelheden.

Kippenmaagjes (€ 7,- per kg)

Kippenmaagjes zijn misschien wel het meest onbekende, voedzame, gezonde, relatief goedkope voedsel dat je kunt vinden. Want je kunt er eerst bouillon van trekken, en ze daarna ook nog eens heerlijk opbakken. Het voordeel is dat je geen botjes hoeft te verwijderen, zoals je met de meeste bouillon producten doet. En het is heel gespierd vlees, wat betekent dat er veel voedingsstoffen in verborgen zitten.

Kippenhartjes (€ 10,- per kg)

Kippenhartjes hebben een stevige bite en smaken intens naar kip. Lekker om op te bakken met een uitje. 

Kippenlever (€ 14,- per kg)

Kippenlever is een verrassend lekker stukje vlees met een eigen karakteristieke smaak. Het is vlees dat ook zeer geschikt is voor tijdens het gourmetten of om op te bakken met spekjes en ui. Kippenlever geeft een boost voor je gezondheid.

Kippennekken (€ 7,- per kg)

Kippennekken zijn een heerlijk en gezond tussendoortje voor je hond, onweerstaanbaar lekker en rijk aan calcium en collageen. Daarnaast zijn ze een rijke toevoeging voor de kippenbouillon.

Kippenpoten (€ 3,50 per kg)

Kippenpoten of kippentenen zijn een heerlijk tussendoortje voor je hond, met veel voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze een rijke toevoeging voor de bouillon door het hoge gehalte collageen. Dat komt de smaak ten goede. De kippenpoten zijn ongepeld. Dat houdt in dat de huid er nog op zit. Je kunt ze heel makkelijk pellen door ze even te wellen in warm water. Voor de hond hoeft dat uiteraard niet.

Kunst-Cultuur-Natuur Route de Gelderse Poort

Op zaterdag 11 en 12 september 2021 is de Brouwketel onderdeel van de Kunst-Cultuur-Natuur Route de Gelderse Poort. Dit is de opvolger van het 3Oever Festival waar we de vorige jaren ook aan meededen. Toen was de Brouwketel omgetoverd in een zonovergoten festivallocatie met concerten, kunstexposities, workshops en een gezellige bar.

We zijn nog druk bezig het programma van dit jaar, maar zet het weekend vooral in je agenda! (En als je iets zou willen bijdragen stuur dan een mail aan info@landgoeddebrouwketel.nl) Zodra wij meer weten over het programma laten we het weten.

Fermentatieworkshops op 30 augustus en 5 september

Wat doe je met de groentes die je niet opkrijgt? Hoe kunnen we die bewaren voor later in het seizoen, als er minder te oogsten is? Hoe kunnen we voorkomen dat we een deel onze oogst weg moeten gooien? Een van de methodes om groentes te bewaren is fermenteren. Dit proces is heel makkelijk, je hebt er maar heel weinig voor nodig.

Pickle de Winkel, een initiatief van Betsie van Brummelen en Eva de Winkel, komt op de Brouwketel een workshop geven hoe dit werkt. Ze geven hun workshop 2 keer, op een maandagavond en een zondagmiddag.

Maandag 30 augustus (19:00 tot 21:30)
Zondag 5 september (15:00 tot 17:30)
Kosten 32,00 (per workshop)
Aanmeldingen via reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl

Neem een proefabonnement op de zelfoogsttuin

De oogst vloeit rijkelijk, bloemen bloeien en menigeen eet zijn/haar buik dagelijks vol met kraakverse, biologische groenten. Ben je nieuwsgierig naar de zelfoogsttuin en wil je het graag eens proberen? In de maanden van overvloed kun je een maand lang komen proeven van het zelf oogsten!

Met een proefabonnement ben je 30 dagen lang welkom op de tuin en mag je oogsten wat er klaar is. Je krijgt wekelijks een email met een overzicht van de oogst. De kosten voor een proefabonnement bedragen €35 per volwassen persoon, en €15 voor kinderen en jongeren (4-18 jaar). Je kiest zelf wanneer je proefmaand ingaat, ergens tussen 1 juli en 2 augustus. Na afloop van de maand kun je het abonnement omzetten in een seizoensabonnement (onder voorbehoud dat er nog plek is).

Wat kun je zoal verwachten in deze maanden? Alle soorten ‘alledaagse’ groenten zoals courgette, broccoli, komkommer, tomaat, bospeen en sperziebonen zijn het hele seizoen oogstbaar. Ook verse aardappels en uien staan op de tuin, en verschillende salade-ingrediënten. Je maakt ook kennis met minder bekende gewassen zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, snijbiet en zomerpostelein. Het zijn tijden van overvloed!

Striso crowdfundactie was een groot succes


Mei vorig jaar lanceerde Piers een crowdfunding actie om het muziekinstrument dat hij ontwikkelde, de Striso, in productie te nemen. Die actie is heel succesvol verlopen, bijna 100 instrumenten zijn er op voorinschrijving verkocht, en die zijn inmiddels allemaal gemaakt en opgestuurd!

Enkele reacties:

“Dank je wel voor het Striso-bord.
Mijn complimenten!
Ik voelde me er na een uurtje al aardig thuis op! Makkelijker dan gedacht!
Dat hoopte ik al, want ik kan geen toetsen spelen, en zoek toch toegang tot elektronische geluiden.”

“The Striso is absolutely a gem 🙂 Lovely little square of musical goodness.
So much expression in such a small device.
I love how both wide and close chords are easily reachable, while melodies seem to flow naturally from the fingertips on those cushy, squishy buttons.”

“I cannot thank you enough for the Striso board! It’s simply brilliant. I am entirely in love with it. If I could afford it, I’d buy a second this minute. Easily the best purchase I’ve made in the past 5 years (and easily the most significant in the past 10).”

Er komt behoorlijk wat kijken bij het in productie nemen van een nieuw instrument. Een belangrijke stap om de productie op te schalen was het uitbesteden van het maken van de onderdelen, zodat Piers zelf genoeg tijd heeft voor het in elkaar zetten, testen en verder ontwikkelen. Hij probeert de productie zoveel mogelijk lokaal te houden, het houtwerk wordt bijvoorbeeld in Nijmegen gedaan en de elektronica in Veenendaal. Voor de knoppen van siliconenrubber is hij wel naar China uitgeweken, wat een hele prettige samenwerking was, maar de afstand bleek de kwaliteitscontrole wel lastig te maken. Dat heeft dus nog vele uurtjes op knopjes drukken gekost, fijn dat er zo nu en dan een medebewoner kon meehelpen!


Er zijn nog een aantal instrumenten direct beschikbaar voor verkoop via zijn website www.striso.org, en natuurlijk kan je ook langskomen op de Brouwketel om de Striso zelf uit te proberen. Verder is Piers bezig het proces te optimaliseren om later dit jaar nog een serie te kunnen maken.

Vredelinger kippen en eieren op de Brouwketel

Ruim een jaar geleden stond er een stukje over Vredelinger kippen in de nieuwsbrief en op de website van de Brouwketel. Fenna en Martijn waren deze gaan houden voor de eierverkoop op de markt. Fenna en Martijn wonen inmiddels op de biodynamische zorgboerderij de Hondspol en hebben hun kippen meegenomen, maar de inspiratie is ook bij ons gebleven. Emma is onze nieuwe kippenhoeder geworden. Onze 5 volwassen kippen en de haan staan nu in een tijdelijk onderkomen op de akker. Binnenkort komen er kuikens bij en krijgen ze een groter terrein. Met het mobiele hok kunnen ze daar scharrelen waar ze van nut zijn en geven ze ook nog eens lekkere voedzame eieren!

Het ras van deze kippen is de “Vredelinger”, een ras dat afkomstig is van Wytze Nauta, een kippenfreak die zich al jaren hard maakt voor dit ras omdat het een dubbeldoel kip is. Dat betekent dat het een evenwichtiger dier is dan de typische leg- of vleeskip. Ze leggen minder eieren dan een legkip en doen er langer over om op gewicht te komen voor de slacht dan een vleeskip. Maar het grote voordeel is dat de hanen verkocht kunnen worden voor het vlees na 20 weken en dat de kippen met 250 eieren per kip per jaar nog steeds lopende wonderdieren zijn.

Biologische vleeskuikens worden normaal meestal al na 10 weken geslacht (dit zijn zowel haantjes als kippen). De broertjes van biologische legkippen worden na de geboorte vergast omdat ze te mager zijn om als vleeskip te dienen. Bij de Vredelingers is dit niet nodig, en hebben we begin september waarschijnlijk ook braadhaantjes te koop. T.z.t. kunnen lezers van deze nieuwsbrief een haantje bestellen. Ook hopen we tegen die tijd regelmatig doosjes eieren in het kraampje op de akker aan te kunnen bieden, voor leden van de zelfoogsttuin en andere buurtbewoners en wandelaars.

De grond van de Brouwketel is niet biologisch gecertificeerd, dus mogen we de eieren en het vlees niet als biologisch verkopen, hoewel we wel aan de voorwaarden voldoen. Wil je dit met eigen ogen zien, dan nodigen we je graag uit om een keer langs te komen, vraag dan naar Emma. Nu we van plan zijn meer kippen te gaan houden, hebben we ook een voorraadje biologisch kippenvoer dat ook voor u te koop is:

20 kg legkorrel (biologisch) voor € 17,50

20 kg gemengd graan (biologisch) voor €20,-