Programma Festival Ode aan de Gelderse Poort 2022

Het programma van het Festival 10 & 11 september is bekend! Een heleboel mooie artiesten uit verschillende disciplines, het belooft wederom een heel mooi weekend te worden.

Zaterdag 10 september

11:00 -19:30 Exposities open voor bezoek

12:00-12:30 Wandeling: Met de imker langs de bijen door Hans van der Poel
12:30-14:00 Lunch met soep
13:30-14:30 Muziek: Twee violen en een Bart
14:45-15:00 Fysieke & theatrale poëzie performance: Jo-An Westerveld
15:00-15:30 Wandeling: Wat groeit er aan eten op de Brouwketel? door Emma Daniels
15:30-16:00 Poezie: Nico Aartsen
16:15-17:15 Muziek: Duo Messingh

Zaterdagavond: Concert Eric Theze Quartet

Voor dit concert vragen we entree, en is reserveren noodzakelijk. Meer informatie vind je hier.

19:30 inloop
19:45 Piers van der Torren met zijn Striso
20:15 Eric Thézé Quartet
20:45 pauze
21:00 Eric Thézé Quartet

Zondag 11 september

11:00 -17:00 Exposities open voor bezoek

12:00-12:30 Wandeling: Met de imker langs de bijen door Hans van der Poel
12:30-14:00 Lunch met soep
13:30-14:30 Muziek: Tom Erics
14:30-15:00 Wandeling: Wat groeit er aan eten op de Brouwketel? door Emma Daniels
15:30-16:00 Poezie: Nico Aartsen

Programma onder voorbehoud van wijzigingen. Naast deze programmaonderdelen staan er ook nog allerlei kleine poëzie-amuses op het programma, en komen er adhoc wellicht nog acts bij. Je weet nooit hoe dingen lopen op de Brouwketel.

Doorlopend op beide dagen: 

 • Interactieve klankinstallaties van Hans Houkes
 • Expositie Speel-Werk van Wilco van der Kolk
 • Expositie & artist in residence Annemiek Laros
 • Poëzie en Dans amuses door Jo-An Westerveld
 • Stand met Striso door Piers Titus van der Torren
 • Bar en winkeltje met zoveel mogelijk producten van de Brouwketel (met om 13u soep van eigen land). En thee en koffie en lekkers.

Meer informatie over het festival en de artiesten vind je hier.

Emma & Piers op reis in Spanje en Denemarken

Dit voorjaar vertrokken Piers, Emma en de kinderen voor 10 weken naar Spanje en deze zomer nog eens voor 3 weken naar Denemarken. Een groot deel van het reizen bestond uit het bezoeken van eco-dorpen, duurzame communities en woongroepen zoals wijzelf. Het was ontzettend interessant, inspirerend en leerzaam om gelijkgestemde mensen in verschillende klimaten en situaties te ontmoeten en enkele dagen bij hen door te brengen.

We hadden vantevoren wat adressen verzameld via vrienden en online bronnen. Tijdens de reis hoorden we van meer en meer plekken om te bezoeken. We kwamen onaangekondigd langs en  werden vrijwel altijd hartelijk ontvangen. Soms konden we gebruik maken van een leegstaand verblijf zoals een tipi of een slaapzolder oid, in andere gevallen zetten we onze tent op. Als er iets te doen was hielpen we mee op het land, met klussen of dieren verzorgen.

Onze hoofden zitten nog vol ideeën om hier op de Brouwketel in de praktijk te brengen. We zullen zien wat als eerste zichtbaar wordt.. de houtgestookte buitenkeuken, de slaap-shelter, etherische oliën, of nog iets heel anders…

Sommige initiatieven die we bezocht hebben zijn te vinden via:

https://ecovillage.org/projects/map/

https://gen-europe.org/ecovillages/european-ecovillages/

https://gen-nl.nl/overzichtskaart-alle-initiatieven/

https://okosamfund.dk/medlemmer/

Concert 10 september: Eric Thézé Quartet (Fr)

Op zaterdagavond 10 september speelt het franse Eric Theze Quartet in onze boomgaard. Een mix van franse folk, jazz en bandoneon. Het ene moment is de muziek van Eric Thézé dromerig en haast verstild, en even later is het heel energiek en swingend. Samen met zijn zoon Samuel (klarinetten) en Xavier Margogne (gitaar) en Stéphane Cozic (contrabas) speelt hij deze avond voor ons heerlijke luistermuziek.

Entree is 15 euro, en omdat er een beperkt aantal plaatsen is, is reserveren noodzakelijk, dat kan via louise@landgoeddebrouwketel.nl. Het concert vind bij droog weer plaats in de boomgaard, en omdat het in de avonden behoorlijk kan afkoelen, is het aan te raden wat warms aan te trekken. Bij regen verhuizen we naar binnen.

19:30 inloop
19:45 Piers van der Torren met zijn Striso
20:15 Eric Thézé Quartet
20:45 pauze
21:00 Eric Thézé Quartet

Dit concert is onderdeel van het Festival Ode aan de Gelderse Poort. Landgoed de Brouwketel is 10 en 11 september onderdeel van de Kunst-Cultuur-Natuurroute van Kunstcollectief Gelderse Poort. Er zijn verschillende beeldend kunstenaars die exposeren in de boomgaard en overdag zijn er allerlei optredens (muziek en poëzie) en rondleidingen over het landgoed. Meer informatie over dit (gratis) festival vind je op landgoeddebrouwketel.nl/festival/

Op zaterdag zijn de exposities toegankelijk tot 19:30, daarna begint het concert. Voor wie overdag de kunstroute wil bezoeken en geen zin heeft om tussendoor naar huis te gaan om te eten, je bent van harte welkom om te picknicken in onze boomgaard. Wij zorgen voor een bar met sapjes en biertjes, en er zal ook soep te verkrijgen zijn.

Klusweekenden op de Brouwketel 2022

Een keer per maand (meestal het 3e weekend, soms verschuift dat een week) klussen we 2 dagen aan de Brouwketel. Dan zijn we bezig op ons landgoed, in en om het huis, met allerlei klussen en hulp is daar altijd welkom bij. Een voorbeeld van dingen die we doen of in het verleden hebben gedaan: hout hakken, tuinonderhoud, dakgoten leeghalen, binnen de kelder opruimen, ruimtes beter isoleren, schilderen in de zaal, in de groentetuin bezig zijn, onze fruitbomen en -struiken snoeien, gereedschapsonderhoud etc. Er zijn altijd fysiek zwaardere en lichtere klusjes te verzinnen, zodat iedereen wat kan doen. Meedoen aan een werkweekend is ook een leuke manier om onze plek en bewoners te leren kennen.

We beginnen tussen 9 & 10u en werken we lekker door tot 16- 17u. Uiteraard zorgen we voor een lekkere lunch en avondmaal. En genoeg koffie/theepauzes. Wil je meehelpen? Mail naar bewoners@landgoeddebrouwketel, of bel 026 3792970.

De data voor de werkweekend dit jaar zijn:

9-10 april
21-22 mei
18-19 juni
16-17 juli
20-21 augustus
17-18 september
15-16 oktober
19-20 november
17-18 december

Nieuwe tijdelijke huisgenoot gezocht voor de Brouwketel

**Update januari 2022: Wij hebben voor nu een tijdelijke huisgenoot. Als je nog steeds interesse hebt om hier te komen wonen, neem dan vooral contact met ons op. Je weet nooit wanneer er weer een plek vrijkomt. Het liefst kiezen we dan uit mensen die we al eerder ontmoet hebben. Stuur dus een mail naar info@landgoeddebrouwketel.nl en kom een keer meehelpen op een klusweekend.**

Wij wonen we met 8 volwassenen en 4 kinderen (van 0 tot 4 jaar) op Landgoed de Brouwketel in een gedeelde boerderij in de uiterwaarden tussen Arnhem en Nijmegen. Wij zoeken iemand die hier tijdelijk wil komen wonen (jan t/m april, met misschien ook de mogelijkheid voor langer). 

Wie zijn wij, wat vinden we belangrijk?
In verbinding samen leven
Genieten van het buiten zijn en werken
Zelfvoorzienend en duurzaam leven
Projecten uitvoeren die het leven leuker, waardevoller en mooier maken
Samen zorg dragen voor de plek
Leven in verbinding met de natuur
Anderen inspireren met muziek, lekker eten en duurzaamheid
Ons verwonderen en verwilderen
Vegetarisch koken, met heel af en toe met vlees van eigen land.

Wat kan je verwachten?
Verse groente uit de tuin, en modder aan je laarzen. Een gedeelde woonkamer (waar 4 peuters in rondrennen) en keuken, elke avond samen eten. Ook de badkamer is gedeeld.
We verwarmen de woonkamer met een houtkachel, we hakken hout van eigen land. De slaapkamers zijn niet echt goed verwarmd. Maar ter compensatie hebben we een sauna in de tuin. 
Elke maand 2 dagen meewerken tijdens het klusweekend op het landgoed en er is altijd nog veel meer te doen. 
We spelen af en toe samen een spelletje of kijken een film, maar regelmatig gaat iedereen ook wel vroeg naar bed/z’n eigen kamer. 
De Rijn is een kwartiertje wandelen door de uiterwaarden. Het dichtstbijzijnde station is Arnhem (10 km) en wij vinden dat op de (elektrische) fiets goed te doen, we hebben nu met z’n 8en 2 kleine autootjes. 
De kamer is 22 m2, huur is ongeveer 410 euro inclusief GWL, omdat we samen biologische boodschappen doen, komt daar ook nog ongeveer 140 euro aan boodschappen bij per maand.

Hier kan je wat foto’s van ons bekijken.

Wat zoeken we?
We zoeken een sprankelend, creatief, initiatiefrijk persoon die er bewust voor kiest om samen en buiten te wonen. Laat ons weten wat jij denkt toe te voegen aan onze groep/plek. 

“Hospiteren”?
Wij wonen behoorlijk intensief samen, dus we ontmoeten je graag eerst in ongedwongen sfeer. Daarom vragen we je om mee te komen helpen tijdens ons eerstvolgende maandelijkse klusweekend 18 -19 dec, gewoon om onze plek te zien, een beetje mee te helpen en dan is er genoeg ruimte om elkaar een beetje te leren kennen. Als dat klikt kletsen we daarna verder. 

Als je interesse hebt, laat je dan weten dat je mee komt klussen? Stuur even een mailtje met wat info over jezelf en waarom je bij ons zou willen wonen naar info@landgoeddebrouwketel.nl

Emil, Emma, Louise, Piers, Sjors, Vivian
Arend, Isaak, Melde, Wikke

https://marietdingemans.com/portfolio/de-brouwketel-ii/

Lamsvleespakketten van de Brouwketel

Eet je graag af en toe een stukje vlees en dan liefst zo gezond en duurzaam mogelijk? Op de Brouwketel gaan we drie van onze ramlammeren slachten, en dat levert veel meer vlees op dan we zelf opkunnen/-willen. Dus bieden we pakketten duurzaam en gelukkig lamsvlees aan. Onze schaapjes grazen het hele landgoed over: in de boomgaard, bij de tuin en tussen de bijen bijvoorbeeld. Af en toe worden ze geknuffeld en ze worden in de zomer nauwelijks bijgevoerd. We hebben een kleine kudde van 3 ooien en 1 ram, die dit voorjaar 5 lammetjes hebben gehad. De 2 ooilammeren zijn overgenomen door iemand die zelf schapen wilde beginnen, en van de 3 ramlammeren gaan we dus vleespakketten maken. Het vlees is officieel niet biologisch, want we hebben geen keurmerk, maar ze zijn wel zo natuurlijk mogelijk opgegroeid.

De schapen worden geslacht door een zelf slachtende slager: een vakman die alle onderdelen rondom de slacht en de verwerking tot vlees zelf uitvoert. We laten hem de hele lammeren in stukken snijden, zodat er zo min mogelijk verloren gaat. De pakketten bestaan daardoor uit een mix van verschillende stuk ken vlees: filet, karbonade (rug en schouder), stoofvlees, schenkel, gehakt, en soepbot. Een deel van de bout gaat op in plakken verdeeld over de pakketten, en een aantal mensen kunnen ook een hele of halve bout bestellen, bijvoorbeeld voor het kerstdiner. Als je daarin interesse hebt, laat het dan weten, dan gaan we kijken wat daar mogelijk is.

Wil je meer lezen over schapenvlees en hoe het te bereiden? Klik dan op deze link.

Praktisch

Het schapenvlees kost €50,- (daarvoor krijg je minimaal 2,5 kg vlees, plus extra soepbot).
Het pakket bevat verschillende delen van het schaap, dus verschillende stukken vlees.

Daarnaast zijn er ook een klein aantal ovenklare bouten beschikbaar. Deze kosten 25 euro/kg en wegen tussen de 1 en 2 kg.

We hebben beperkt pakketten beschikbaar. Wil je een pakket en/of een bout? Wees er dan snel bij. Bestellen kan door een mail te sturen naar info@landgoeddebrouwketel.nl. Ook met vragen kun je hier terecht.

Ophalen op de Brouwketel op vrijdag 3 december namiddag/avond of zaterdag 4 december. Het vlees is dan ingevroren.

24 oktober – Wortels oogsten op de fiets

Fietsen voor m’n etenGroen Arnhem heeft een hele mooie kaart uitgebracht: Een kaart waarop je alle plekken rondom Arnhem kan vinden, waar je op de fiets lokaal, gezond en goed eten kan kopen. En wij vinden het heel leuk dat de Brouwketel daar ook op staat.

Daarom hebben we op zondag 24 oktober, speciaal voor iedereen die de Zelfoogsttuin nog niet kent, een oogstactie. Kom ons helpen met het oogsten van de wortels en knollen die niet zo goed tegen vorst kunnen. Dan kan je ervaren hoe het is om je eigen groente te oogsten, en wij zorgen voor een kopje pompoensoep als we klaar zijn. (Uiteraard zijn de bestaande oogsters ook van harte welkom om te komen helpen!)

Van 2 tot half 4 zijn we aan het oogsten, daarna hebben wij warme soep (en eventueel ook een biertje voor wie nog even wil nakletsen).

Ook hebben we een speciale doorlopende herfsvakantie-actie voor iedereen die onderweg is met de fietskaart:
Schrijf je in op de interesselijst voor het komende oogstseizoen (mei t/m december 2022) en oogst meteen alvast een keer een tweepersoonsmaaltijd voor €5. Bij de tuin ligt de inschrijflijst en een oogstlijst en uitleg. Wij zijn zelf ook regelmatig op de tuin.

Hier loop ik dan, schrijvers en hun ode aan het landschap


Zondag 17 oktober is er een lezing in het Protestantse kerkje aan de Molenstraat in Angeren, waarin vier schrijvers die geschreven hebben over wandelingen in Gelderland, vertellen over hun fascinatie met het landschap.

Na afloop van deze lezing is er een wandeling naar de Brouwketel, en de mogelijkheid daar een maaltijd te nuttigen. Hieronder alle praktische informatie:

Schrijven en wandelen lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie schrijft wandelt door het landschap in zijn verbeelding en wie wandelt is waarnemer en onderdeel van het landschap waardoorheen de wandeling voert.

Vier schrijvers die in hun verhalen en romans wandelingen opnamen door Gelderland, in het
bijzonder door het gebied van de grote rivieren – Noud Bles, Ed Bruinvis, Willem Claassen en Thomas Verbogt – komen op zondag 17 oktober naar Angeren, waar ze onder leiding van Wim Huijser vertellen over hun fascinatie voor dit landschap en de plek die het inneemt in hun werk. En ze lezen de fragmenten voor die Wim Huijser koos als mooiste beschrijvingen van wandelingen in de Nederlandse literatuur. De mooiste wandelfragmenten zijn verzameld in de door Wim Huijser samengestelde bloemlezing “Hier loop ik dan, het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur”.

Het wordt een luisterrijke middag in het karakteristieke Protestantse kerkje aan de Molenstraat in Angeren. Gevlijd in de oksel van de Rijndijk verwelkomen schrijvers en mede-organisator Kunstcollectief Gelderse Poort op zondag 17 oktober 2021 van 14 – 16 uur de liefhebbers van wandelen, lezen, natuur en cultuur.

Lezing:
Aanmelden via deze link tot 16 oktober 22 uur
Plaats middagprogramma: Protestantse kerk Angeren, Molenstraat 1, 6687 AM Angeren.
Tijd: 14 – 16 uur, inloop vanaf 13.30
Prijs: € 8,- consumptie in de kerk inbegrepen

Als er nog kaarten over zijn, kunnen deze voor de lezing aan de deur gekocht worden, tegen contante betaling.

Puur natuurmaaltijd:
De ware liefhebbers van wandelen en natuur kunnen inschrijven op een wandeling van ca 20 minuten door de uiterwaarden van de Nederrijn naar Landgoed De Brouwketel waar een natuurlijke maaltijd van lokale producten op hen wacht. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 15 oktober 18 uur via deze link.

Locatie: Landgoed De Brouwketel, Brouwketel 1, 6551 ZX Huissen.
Tijd: om 17 uur
Prijs: € 12,50 consumpties niet inbegrepen

Programma van Festival De Gelderse Poort

Hieronder het programma van het festival dat 11 en 12 september plaatsvind op de Brouwketel. Wil je meer lezen over het festival en de verschillende artiesten, klik dan hier.

Zaterdag 11 september:
11:00-11:45 Wandeling: Eetbare Planten Emma Daniels
12:00-12:45 Muziek: Sarah Sötemann
12:45-13:15 Beleving: Marloes Elbertse
13:00-14:00 Lunch met soep
14:00-14:30 Poezie: Nico Aartsen
14:30-15:15 Workshop Spoken Word: Jo-An
15:30-16:15 Muziek: Duo Messingh
16:30-16:45 Dansoptreden: Sjors Doedens
17:00-17:45 Muziek: Sarah Sötemann

Zondag 12 september:
11:00-11:45 WonderWandeling: Marieke van Andel
12:00-12:45 Muziek: Tom Erics
13:00-13:15 Dans: Sjors Doedens
13:00-14:00 Lunch met soep
13:30-14:00 Poezie: Nico Aartsen
14:00-14:30 Beleving: Marloes Elbertse
14:45-15:30 Muziek: Sarah Sötemann
16:00-16:45 Muziek: Tom Erics

Programma onder voorbehoud van wijzigingeng. Naast deze programmaonderdelen staan er ook nog allerlei kleine poezie-amuses op het progamma, en komen er adhoc wellicht nog acts bij. Je weet nooit hoe dingen lopen op de Brouwketel 🙂

Doorlopend: 

 • Expositie Sculpturen van Marloes Elbertse
 • Expositie foto’s van Mariet Dingemans
 • Expositie schilderijen Anne Rood
 • Expositie van Frederique van Domburg
 • Dicht-tafel Sarah Sötemann
 • Poëzie en Dans amuses door Jo-An Westerveld
 • Stand met Striso door Piers Titus van der Torren
 • Bar en winkel met zoveel mogelijk producten van de Brouwketel (met om 13u soep van eigen land)