Vredelinger kippen en eieren op de Brouwketel

Ruim een jaar geleden stond er een stukje over Vredelinger kippen in de nieuwsbrief en op de website van de Brouwketel. Fenna en Martijn waren deze gaan houden voor de eierverkoop op de markt. Fenna en Martijn wonen inmiddels op de biodynamische zorgboerderij de Hondspol en hebben hun kippen meegenomen, maar de inspiratie is ook bij ons gebleven. Emma is onze nieuwe kippenhoeder geworden. Onze 5 volwassen kippen en de haan staan nu in een tijdelijk onderkomen op de akker. Binnenkort komen er kuikens bij en krijgen ze een groter terrein. Met het mobiele hok kunnen ze daar scharrelen waar ze van nut zijn en geven ze ook nog eens lekkere voedzame eieren!

Het ras van deze kippen is de “Vredelinger”, een ras dat afkomstig is van Wytze Nauta, een kippenfreak die zich al jaren hard maakt voor dit ras omdat het een dubbeldoel kip is. Dat betekent dat het een evenwichtiger dier is dan de typische leg- of vleeskip. Ze leggen minder eieren dan een legkip en doen er langer over om op gewicht te komen voor de slacht dan een vleeskip. Maar het grote voordeel is dat de hanen verkocht kunnen worden voor het vlees na 20 weken en dat de kippen met 250 eieren per kip per jaar nog steeds lopende wonderdieren zijn.

Biologische vleeskuikens worden normaal meestal al na 10 weken geslacht (dit zijn zowel haantjes als kippen). De broertjes van biologische legkippen worden na de geboorte vergast omdat ze te mager zijn om als vleeskip te dienen. Bij de Vredelingers is dit niet nodig, en hebben we begin september waarschijnlijk ook braadhaantjes te koop. T.z.t. kunnen lezers van deze nieuwsbrief een haantje bestellen. Ook hopen we tegen die tijd regelmatig doosjes eieren in het kraampje op de akker aan te kunnen bieden, voor leden van de zelfoogsttuin en andere buurtbewoners en wandelaars.

De grond van de Brouwketel is niet biologisch gecertificeerd, dus mogen we de eieren en het vlees niet als biologisch verkopen, hoewel we wel aan de voorwaarden voldoen. Wil je dit met eigen ogen zien, dan nodigen we je graag uit om een keer langs te komen, vraag dan naar Emma. Nu we van plan zijn meer kippen te gaan houden, hebben we ook een voorraadje biologisch kippenvoer dat ook voor u te koop is:

20 kg legkorrel (biologisch) voor € 17,50

20 kg gemengd graan (biologisch) voor €20,-