Weaving Through: Workshop Mandenvlechten

Tijdens deze mandenvlechtworkshop vervlechten we ons met het land en de natuurlijke materialen die daar te vinden zijn. Femke en Geerte nemen je mee in het luisteren naar en leren kennen van de omgeving, het verzamelen van materialen en het weven van je eigen mand. Door het luisteren naar het materiaal en het volgen van je handen ontstaat er een organisch en uniek geweven object. 

Op zaterdag 11 mei zijn we bezig van 11 tot 4 uur, wij zorgen voor koffie, thee en een lekkere soep voor lunch.

Kosten: € 60,- pp

Voor meer informatie of opgeven kan je contact opnemen met Geerte de Koe via reserveringen@landgoeddebrouwketel.nl

Wat is Weaving Through

Weaving Through is een kunstproject van Antipodas Collective waarin mensen uitnodigt worden hun zintuigen te openen en de natuur van binnen (in ons) en buiten (om ons heen) te verweven. Het vlechtmateriaal (denk bv aan wilgentakken, grassen of dennennaalden) verzamelen, drogen en bereiden we voor gedurende het hele jaar. Dit proces van luisteren, observeren en hands on in contact staan met de natuur brengt nieuwe inzichten, verhalen en herinneringen. Als collectief verwerken we deze elementen in onze performance ‘Weaving Through’ in de vorm van tekst, muziek, dans en video. Tijdens onze workshops nemen we mensen mee in ons research proces.

Wat gaan we maken

Tijdens deze workshop kun je kiezen uit het maken van twee soorten wilgen manden. De basis van beide soorten manden zijn een aantal hoepels gemaakt van wilg. Bij de zogenaamde ‘Rib mand’ wordt deze verder opgebouwd met een aantal ribben, waarna we de ruimte daartussen opvullen met strak op elkaar aansluitende rijen van wilgentakken. De ‘Random gevlochten mand’ is een wat meer organisch ogende mand waarbij de verbinding tussen de hoepels op een vrije manier ingevlochten kan worden. De keuze is daarbij aan jezelf hoe dicht of open je de mand wilt weven. 

Weaving bodies

Weaving dissolves the illusion of separation.
It makes the invisible interconnectiveness between ALL visible.
It gives life to the image of connectiveness.
It connects space and time, life and death,
it connects bodies of the Earth.
We are weaving bodies connected through the
weaving water that moves in us.

Weaving gives a sense of relationship to other beings,
and to other time zones, showing my traces that have formed organically.
I learn from the web of traces on the land. It connects me to my ancestors.
Creating string figures has been used by many cultures around the world. It is a universal way of connecting, telling stories, and passing on of knowledge.
It asks for an awareness about giving and receiving.
Dropping a thread and failing, but sometimes finding
something that holds form for a moment.
Something that wasn’t there before.

Weaving baskets which has been passed on from
generation to generation. Learning from each other and
weaving ancient knowledge to not forget.
Sharing the time and space to let our hands
remember how to weave a basket for the village. Leaving our
home to go outside to collect materials.
And as we walk through the landscape, we know that we are part of it.
Remembering the one web that is connecting us and that is reflecting in many forms – the beautiful web of a spider, the roots of a tree, the web of mycelium that is transferring the stories among the Trees.

And as I move back inside my home.
I know that the outside is inside
and that my body will dissolve in ONEness