Vredelinger dubbeldoel kippen op de Brouwketel

Wij zijn Fenna en Martijn, wonen sinds begin 2018 op de Brouwketel en wij runnen een biologische groentekraam op de markt in Nijmegen. Wij willen graag dat alle producten die we verkopen “kloppen”, dit heeft ons er toe gezet om dit jaar zelf legkippen te gaan houden.

De kippen waar we voor gekozen hebben zijn “Vredelingers” en zijn afkomstig van Wytze Nauta, een kippenfreak die zich al jaren hard maakt voor dit ras omdat het een dubbeldoel kip is. Dat betekent dat het een evenwichtiger dier is dan de typische leg- of vleeskip. Ze leggen minder eieren dan een legkip en doen er langer over om op gewicht te komen voor de slacht dan een vleeskip. Maar het grote voordeel is dat de hanen verkocht kunnen worden voor het vlees na 19 weken en dat de kippen met 260 eieren per kip per jaar nog steeds lopende wonderdieren zijn.

Biologische vleeskuikens worden normaal meestal al na 10 weken geslacht (dit zijn haantjes en kippen). De broertjes van biologische legkippen worden vergast omdat ze te mager zijn om als vleeskip te dienen. Bij de Vredelingers is dit dus niet nodig, en hebben we in juni en juli braadhaantjes te koop. Die zullen we vooral op de markt verkopen, maar ook lezers van deze nieuwsbrief kunnen een haantje bestellen.

Van de hanen die wij vanaf februari als eendagskuiken hebben verzorgd gaan de eerste in de 2e week van juni naar de slager. De laatste brengen we in de eerste week van juli weg. De hanen wegen dan tussen en 1 en 1,5 kilo en kosten € 14,00 per kg.

Heeft u interesse in een hele haan die bij ons een prettig leven heeft gehad? Stuur dan een mailtje sturen naar info@wasdom.bio dan nemen we contact met je op.

Groetjes Fenna en Martijn 
http://wasdom.bio/
info@wasdom.bio

PS: De kippen lopen op de Brouwketel en omdat de grond daar niet biologisch gecertificeerd is mogen we de eieren en het vlees niet als biologisch verkopen, hoewel we zeker wel aan alle voorwaarden voldoen. Wilt je dit met eigen ogen zien, dan nodigen we je graag uit om een keer langs te komen.