19 september – concert Eva Almagor tijdens 3 Oever Festival

Op de zaterdagavond van het 3 Oever Festival is er een concert op de brouwketel. Eva Almagor komt op onze patio haar muziek met ons delen.

“De Norah Jones van de lage landen, maar met veel meer blues & balls.” -Ongekend Talent NCRV-

“Een verfijnde mix van blues en roots, zorgvuldig gesmeed tot twaalf warmbloedige songs, hoopvol en opgetogen. Je krijgt de oprechte neiging om die Amerikaanse kar te gaan kopen en vervolgens een reis naar de VS te boeken. Toffe plaat.” -OOR-

Over Eva:
Muziek vol met blues, roots en southern soul en een stem die je doet denken aan zangeres zoals Bonnie Raitt, Susan Tedeschi & Norah Jones. Al jaren brengt zangeres en liedjes schrijfster Eva Almagor in eigen beheer muziek uit. Ze speelde live shows in Nederland, Duitsland en Belgie en was te gast bij alle nationale radio stations van Nederland. Gerenomeerd tijdschrift “Rolling Stone Magazine” deed een vermelding van haar tour en daarnaast stond ze in het voorprogramma’s van o.a. De Dijk, Krystl, Dany Lademacher’s Wild Romance & JJ Grey & Mofro (VS). In 2016 vond de release van haar debuutalbum “Against the grain” plaats die ze maakte samen met producer Werner Pensaert (Douwe Bob, Hooverphonic, K’s choice). Het album werd ontvangen met lovende kritieken! Eva brengt frisse vintage vibes waarbij de invloed van haar muzikalehelden nederig voelbaar is.

Je kan haar muziek ook luisteren op spotify of op haar website.

Praktisch:
Aanvang: 19:30
Einde: 21:00 (ongeveer)
Entree: 10 euro (als je weinig te besteden hebt zijn er ook een paar kaartjes voor 7,50)
Reserveren: om zeker te zijn van een plekje, graag reserveren op info@landgoeddebrouwketel.nl

In principe is het concert in de buitenlucht, op onze beschutte patio, bij echte regen verhuizen we naar binnen. Maar neem vooral warme kleren mee, het kan ‘s avonds al behoorlijk afkoelen.

foto: Charlotte Gerrits

De brouwketel op TV en in de Volkskrant

De brouwketel heeft de afgelopen tijd redelijk wat media aandacht gekregen. Zo hebben we in de Volkskrant gestaan met foto’s van Mariet Dingemans, een fotograaf die sinds voorjaar 2019 regelmatig op de Brouwketel is en fotodocumentaire van ons maakt. Klik hier voor het volledige artikel.


Daarnaast hebben we meegedaan aan een woningruilprogramma van de publieke omroep: Doe alsof je thuis bent. Sjors, Vivian en Arend ruilden hun kamer een paar dagen met het huis van Maresa, Stefan en Ivy, die in Alkmaar in een huis wonen dat van alle technologische snufjes is voorzien. Beide tripjes zijn uitgebreid vastgelegd door een filmcrew. Dat onze gasten in een woongroep terecht zouden komen hadden ze niet echt aan zien komen. De aflevering is online te bekijken, een leuke manier om een inkijkje te krijgen in ons leven op de brouwketel.

3 Oever Festival – 19 & 20 september

Update: Vanwege corona gaat het 3 Oever Festival dit jaar door in afgeslankte vorm. Voor de Brouwketel heeft dit vrijwel geen gevolgen, de meeste activiteiten vinden buiten plaats, en het deel van de expositie dat binnen is, organiseren we zo dat er nooit meer dan 6 mensen tegelijk binnen zijn. Gelukkig wordt het prachtig weer.

Net als vorige jaren is de Brouwketel weer een locatie van het 3 Oever Festival. Dit is een kleinschalig festival, verspreid over een heel groot terrein, namelijk de hele ‘Gelderse Poort’. Het festivalgebied beslaat de gemeenten Zevenaar, Lingewaard en Berg en Dal. Het strekt zich uit van bijna Arnhem tot bijna Nijmegen tot bijna Doetinchem tot bijna Kleve in Duitsland. Het decor van het festival is het rivierengebied van de Rijn, de Waal en het Pannerdens Kanaal. Sjors zal zijn kunst presenteren in onze kelder, en in de boomgaard zal Bert Koerts zijn beelden ten toonstellen.

Op zaterdagavond is er een optreden van Eva Almagor (“…blues, roots en soul in een fraaie nieuwe combinatie.” -3voor12 Gelderland-), zij zal haar acoustische muziek ten gehoren brengen op onze patio. Ter support van de muzikant vragen wij daarvoor entree, en om het allemaal coronaproof te laten verlopen, vragen we jullie om te reserveren. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast zal ook Piers Titus van de Torren op beide dagen een inloopworkshop geven over zijn Striso. Op zaterdag en zondag geeft oNNo een optreden beide dagen om 12:30, op zondagmiddag wordt de Brouwketel op 15:30 opgevrolijkt met de muziek van Wiel en Marijke.

Programma op de Brouwketel:

Zaterdag 11:00 tot 17:00: Open atelier route Sjors en Bert
Zaterdag 12:30 tot 13:00: optreden door oNNo
Zaterdag 15:00 tot 17:00: Inloopworkshop Striso door Piers Titus
Zaterdag 19:30 tot 21:00: Concert Eva Almagor

Zondag 11:00 tot 17:00: Open atelier route Sjors en Bert
Zondag 12:30 tot 13:00: optreden door oNNo en Jaydon Verbueken
Zondag 13:00 tot 15:00: Inloopworkshop Striso door Piers Titus
Zondag 15:30 tot 16:00: Middagconcert Wiel en Marijke

Tijdens dit weekend zijn er nog meer culturele activiteiten in de regio, het is heel leuk om rond te fietsen en wat verschillende locaties te bezoeken. Meer informatie over het festival vind je op www.3oeverfestival.nl/

Kom je zaterdag 26 september ook langs tijdens de Burendag?

Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Burendag wordt ieder jaar in het 4e weekend van september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en Oranje Fonds.

Op landgoed de Brouwketel is in 2019 in samenwerking met Gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een nieuwe appelboomgaard aangelegd, de zogenoemde dorpsboomgaard. Voor het onderhoud aan deze boomgaard nodigen we minimaal 1 keer per jaar mensen uit de buurt uit. Dit jaar valt dat samen met Burendag. Handig in de tuin of niet, jong of oud, iedereen is van harte welkom zaterdagmiddag 26 september.

We verzamelen om 14 uur bij de woonboerderij om gezamenlijk een korte wandeling te maken naar de dorpsboomgaard. Eind van de middag lopen we terug naar de Brouwketel waar een avondmaaltijd klaar zal staan voor. Alleen aansluiten voor de avondmaaltijd kan ook, je bent dan vanaf 17.30 uur welkom in de oude perenboomgaard achter de boerderij (wel graag reserveren via info@landgoeddebrouwketel.nl). Al om 9.30 aansluiten om lekker de hele dag mee te helpen, mag natuurlijk ook. We hebben het hele weekend klusweekend, dus alle helpende handjes zijn welkom.

De bewoners verkopen zaterdagmiddag honing en thee van eigen land. We hopen op je aanwezigheid. Als je zaterdag mee wil eten, laat dit dan even weten via info@landgoeddebrouwketel.nl. Wij zorgen dan voor genoeg eten. Kijk voor meer informatie over burendag op burendag.nl.

Het nieuwe droombankje in de dorpsboomgaard

Burgerboerderij de Patrijs

In 2018 werd op de Brouwketel het zaadje gezaaid van een bijzonder initiatief: Burgerboerderij de Patrijs in Vorden. Joanne woonde toendertijd op de Brouwketel en liep daar Johannes tegen het lijf. De vonk sprong over en ze vertrokken van de Brouwketel, maar wel met de droom om samen een plek te starten die de landbouw een stap in de goede richting brengt.

Toen afgelopen jaar de ooms van Johannes aan hem vroegen of hij de melkveehouderij in Vorden wilde overnemen, aarzelden ze ook niet lang: dit was dé kans om de droom tot uitvoering te brengen. Op dit moment is het een reguliere melkveehouderij, waar de 160 koeien op stal staan en het Engels raaigras het beeld bepaalt. Joanne en Johannes gaan de boerderij transformeren naar een gemengd agro-ecologisch bedrijf. Een divers bedrijf is veerkrachtiger: behalve koeien lopen er straks ook kippen en varkens rond, de melk wordt direct op de boerderij verzuiveld en er wordt groente en fruit verbouwd. Ze werken toe naar het sluiten van kringlopen. Het grondgebruik wordt extensiever, kunstmest en bestrijdingsmiddelen gaan in de ban en het landschap wordt verrijkt met hagen en kruidenrijke graslanden. Op deze manier verbetert de bodemkwaliteit en neemt de biodiversiteit toe.

Ze verduurzamen het landbouwbedrijf en herstellen de binding met de gemeenschap. Tegelijkertijd creëren ze hier een plek waar (startende) boeren kennis en ervaring kunnen opdoen met een toekomstbestendige vorm van landbouw bedrijven. Hiermee geeft Burgerboerderij de Patrijs een sterke impuls aan het verduurzamen van de landbouw.

Burgerboerderij de Patrijs kiest er voor om alle producten van het bedrijf lokaal af te gaan zetten: om zo transportbewegingen te minimaliseren én om een eerlijke prijs voor de producten te kunnen krijgen. Op maximaal 15 kilometer afstand van de boerderij komen diverse onbemande winkels op centrale locaties (zoals in Zutphen, Eefde, Vorden of Lochem) waar je als lid van de boerderij 7 dagen per week je verse producten af kunt halen. Van de melk van eigen koeien maken ze onder andere kaas, boter en yoghurt. Ook leveren ze eieren van eigen kippen, vlees van eigen koeien, en een divers aanbod aan seizoensgroenten en -fruit: van andijvie en peultjes tot aardappelen en aalbessen. Wat ze zelf (nog) niet telen, leveren ze van lokale telers. Het versterkt de verbinding tussen boer en burger: jij weet wat er op je bord ligt, de boer krijgt een eerlijke prijs die het mogelijk maakt rekening te houden met de aarde.

Maar dit kunnen ze niet alleen! De grondprijzen zijn enorm hoog, daarom zijn Joanne en Johannes een crowdfundingcampagne begonnen om een deel van de financiering van de grond te realiseren. Met de bedragen die geleend of geschonken worden, koopt een onafhankelijke stichting grond aan, en stelt dat beschikbaar aan boeren die op een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde manier willen boeren. In eerste instantie aan boeren op deze boerderij, maar op termijn ook aan andere boeren. Johannes en Joanne willen namelijk werken met boeren die bij hen de eerste jaren van hun werkzame leven meer ondernemersvaardigheden opdoen, en ze daarna faciliteren om zelf een eigen boerderij te starten. Ook bijdragen? Kijk op https://depatrijs.eco/stichting-grond-voor-de-patrijs/

Joanne en Johannes

De komende tijd organiseren Joanne en Johannes elke eerste en derde zaterdag van de maand rondleidingen op de boerderij, waarin ze het verleden en het heden van deze bijzondere plek laten zien én je meenemen in de toekomst die zij zien voor deze boerderij. Op https://depatrijs.eco/activiteiten/ kan je je aanmelden voor een rondleiding.

De Striso board, een nieuw muziekinstrument

Ik ben Piers van der Torren, en woon al weer ruim twee jaar met veel plezier op de Brouwketel.

Toen ik nog een kleine jongen was wilde ik altijd al uitvinder worden. Op de Brouwketel heb ik een kapschuur met traditionele houtverbindingen en een geodetische kas gebouwd en vele andere technische oplossingen bedacht.

Al jong ben ik dankzij mijn moeder gegrepen door muziek maken, en ben eerst piano en daarna accordeon gaan spelen. Omdat ik het niet kan laten bij alles over mogelijke verbeteringen na te denken heb ik een nieuwe notenindeling voor m’n accordeon bedacht en m’n accordeon omgebouwd, met het doel een beter gevoel te krijgen van de relatie tussen verschillende noten, akkoorden en toonladders, en vrijer te kunnen improviseren.

Omdat deze notenindeling me zoveel inzicht heeft gegeven wil ik dat graag delen met iedereen die met muziek bezig is, dus heb ik een nieuw muziekinstrument gemaakt: de Striso board, dat ik nu met behulp van de crowdfunding op de markt wil brengen.

De crowdfunding is inmiddels over de 90% en loopt nog tot het weekend. Er is nog maar weinig nodig om het een succes te maken. Dus geef het door aan alle vrienden/bekenden die met muziek bezig zijn!

De campagne met een uitgebreide uitleg en filmpjes is te vinden op https://www.kickstarter.com/projects/striso/striso-board, daar kan je ook een Striso board bestellen.

Even langskomen om het instrument uit te proberen kan altijd!

De tuin is weer open vanaf 1 mei

Afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de tuin vorm te geven en heel veel verschillende gewassen de grond in te krijgen. Dat is aardig gelukt! Aardbeien, broccoli en tuinbonen zijn zo maar een greep uit het assortiment.

Voordat we zelf aan de slag zijn gegaan met frees, schop en hark, hebben we de grond laten bewerken door een boer uit de buurt.

Vanaf 1 mei zijn er weer groenten te oogsten op de zelfoogsttuin. Je kunt je nu inschrijven als oogster, er is nog plek voor een man of 10.

Dit jaar heeft de tuin een nieuwe indeling gekregen. De gewasvakken liggen in een visgraadpatroon, gescheiden door graspaden. Een groot aardbeienveld ligt in het midden links, snijbloemen en kruiden daar rechts naast.

Elk jaar schuiven alle gewassen één vak op, zodat verschillende plagen zoals schimmels en beestjes minder makkelijk kunnen toeslaan. Dus waar vorig jaar de aardappels stonden, staan nu de peultjes. En waar nu de wortels staan, stonden vorig jaar de uien. Zo blijft de grond gezond! In 7 jaar zijn we de cirkel rond en staat alles weer op de plek waar het het eerste jaar stond.

In één dag hebben we 300 m2 aardappels gepoot, rondom het aardbeienveld heen.

Uien en Inmaken

Omdat we (het is nu begin maart) nog heel veel kratjes uien hebben, eten en verwerken we de laatste tijd veel ui. De omgekeerde gecarameliseerde uientaart viel erg in de smaak. En uien kunnen bewaren voor later is ook altijd leuk, bijvoorbeeld in de vorm van uienchutney. Ik vind het heerlijk om zo de hele dag in de keuken bezig te zijn, maar als je met 5 kg uien begin, dan duurt zo’n projectje altijd langer dan ik bedenk… Ondertussen heb ik 11 potten chutney (en nog steeds heel veel onverwerkte uien).

Hulp en inspiratie? 

We hebben nog veel ui, wortel, witte kool en rode biet. Heb jij een lekker recept om deze te verwerken, mail het dan naar ons. Of lijkt het je leuk om een keer te komen helpen met inmaken? Laat dan het ons weten, dan plannen we er een dagje voor.

Recept gele uienchutney

Mensen vragen me regelmatig om recepten, en die deel ik graag. Alleen doe ik altijd maar wat als ik in de keuken sta, dus echt nauwkeurige recepten heb ik niet. Hier een poging:

– Ui (heel veel, geschild en in ringen)
– Currypoeder (ooit door Emma gemaakt)
– Olijfolie 
-> samen lekker laten pruttelen
Nog toevoegen:
– Azijn
– Zoete aardappel (een beetje, maar wortel zou ook prima kunnen)
– Appel 
– Gembersap (geraspte en vervolgens uitgeknepen gember)
– Appelsap

Voor verhoudingen laat ik me altijd inspireren door verschillende recepten op internet. Die overigens ook allemaal wat anders zeggen. Veel plezier met experimenteren!

Groetjes Louise


Vredelinger dubbeldoel kippen op de Brouwketel

Wij zijn Fenna en Martijn, wonen sinds begin 2018 op de Brouwketel en wij runnen een biologische groentekraam op de markt in Nijmegen. Wij willen graag dat alle producten die we verkopen “kloppen”, dit heeft ons er toe gezet om dit jaar zelf legkippen te gaan houden.

De kippen waar we voor gekozen hebben zijn “Vredelingers” en zijn afkomstig van Wytze Nauta, een kippenfreak die zich al jaren hard maakt voor dit ras omdat het een dubbeldoel kip is. Dat betekent dat het een evenwichtiger dier is dan de typische leg- of vleeskip. Ze leggen minder eieren dan een legkip en doen er langer over om op gewicht te komen voor de slacht dan een vleeskip. Maar het grote voordeel is dat de hanen verkocht kunnen worden voor het vlees na 19 weken en dat de kippen met 260 eieren per kip per jaar nog steeds lopende wonderdieren zijn.

Biologische vleeskuikens worden normaal meestal al na 10 weken geslacht (dit zijn haantjes en kippen). De broertjes van biologische legkippen worden vergast omdat ze te mager zijn om als vleeskip te dienen. Bij de Vredelingers is dit dus niet nodig, en hebben we in juni en juli braadhaantjes te koop. Die zullen we vooral op de markt verkopen, maar ook lezers van deze nieuwsbrief kunnen een haantje bestellen.

Van de hanen die wij vanaf februari als eendagskuiken hebben verzorgd gaan de eerste in de 2e week van juni naar de slager. De laatste brengen we in de eerste week van juli weg. De hanen wegen dan tussen en 1 en 1,5 kilo en kosten € 14,00 per kg.

Heeft u interesse in een hele haan die bij ons een prettig leven heeft gehad? Stuur dan een mailtje sturen naar info@wasdom.bio dan nemen we contact met je op.

Groetjes Fenna en Martijn 
http://wasdom.bio/
info@wasdom.bio

PS: De kippen lopen op de Brouwketel en omdat de grond daar niet biologisch gecertificeerd is mogen we de eieren en het vlees niet als biologisch verkopen, hoewel we zeker wel aan alle voorwaarden voldoen. Wilt je dit met eigen ogen zien, dan nodigen we je graag uit om een keer langs te komen.

NLDoet 13 en 14 maart 2020

Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart doet de Brouwketel weer mee aan NLdoet.

Op vrijdag 13 maart gaan we onder leiding van Vivian aan de slag op de akker in de zelfoogsttuin. We werken tussen 9 en 14 uur. Er zullen met name lichte werkzaamheden zijn, zoals het uitmeten van de paden, zaaien en planten.

Op zaterdag 14 maart gaan we onder leiding van Emma aan de slag in de omgeving. De klussen zullen wat zwaarder zijn, zoals omgewaaide bomen verwijderen, wilgen knotten en ander onderhoud aan de strang. We werken tussen 9 en 15 uur. Biologische vegetarische lunch is op beide dagen inbegrepen! Hopelijk tot dan.