Zelfoogsttuin

Welkom bij de zelfoogsttuin De Brouwketel. Hier groeit een enorme variëteit aan voedsel die jij zelf mag komen oogsten! De zelfoogsttuin is in transitie naar een ‘Natural Farm’. Dit betekend dat we niet ploegen, geen compost aanvoeren, geen onkruid weghalen en gebruiken we uiteraard geen chemische bestrijdingsmiddelen. Deze holistische manier van voedsel verbouwen is in de praktijk gebracht door boer en filosoof Masanobu Fukuoka.

Om het proces te versnellen kan je in de eerste paar seizoen compost en mulch toevoegen. Dit is een keuze en hoeft niet. Wij hebben gekozen om dat wel te doen om sneller te kunnen eten uit de tuin. In de eerste jaren is er dus een transitie gaande naar een Natural Farm.

De grootste uitdaging van Natural Farming is het omgaan met de menselijke geest. Tegenwoordig neigt de mens naar een bepaalde superioriteit over de natuur omdat de mens zich slimmer acht dan de natuur. Dit maakt ingrijpen in de natuur erg aantrekkelijk.

Bij Natural Farming wordt er vertrouwt op de vruchtbaarheid van de bodem. Elke dag komt er 100 kilo organisch materiaal beschikbaar per hectare land. Hierdoor neemt de vruchtbaarheid elke dag toe, mits je haar met rust laat. Door de bodem te ploegen, ga je 50 jaar terug in bodemvruchtbaarheid. Boven de grond kan het er kleurrijk en divers uit zien, maar onder de grond vindt er verwoestijning plaats. Dit is desastreus voor onze voedselzekerheid in toekomst.

De meeste akkers hebben een organisch materiaal gehalte van tussen de 1 en 3 procent. Bij deze percentages gedijen distels en invasieve grassen. Het organische materiaal in de bodem wordt verhoogd door overvloedig te zaaien en te maaien op het juiste moment. Als het organisch materiaal boven de 4% uitkomt, zullen de invasieve grassen en distels niet meer de tuin overwoekeren. Bovendien is het organisch materiaal verantwoordelijk voor de afvoer en het vast houden van water. Klimaatverandering zorgt voor intensere regens en langere periodes van droogte. Het is daarom van levensbelang om het organisch materiaal gehalte te verhogen.

Om een voorbeeld te geven van de kracht van de natuur. Er staan grote bomen op het landgoed die gezond groeien zonder enige input. Van nature streeft de bodem naar meer vruchtbaarheid.

Altijd verse groenten?

Je eigen voedsel oogsten is leuk, lekker en goed voor de wereld! Bovendien is zelf oogsten de manier om écht kraakverse groenten te kunnen eten.

Hoe werkt het?

Met een jaarabonnement kun je op de tuin komen oogsten van mei t/m december. De lekkerste tomaten, dagverse piepers, of peultjes: je kiest zelf wat je meeneemt. Wekelijks ontvang je een oogstmail met wat en hoe je die week kunt oogsten.

Wat kun je oogsten?

Oogst je vers uit de open lucht, dan eet je altijd met het seizoen mee. Elke week veranderd het aanbod, door het jaar kies je uit meer dan 60 verschillende groentes. Voor ieder wat wils!

Als tuinteam verzorgen wij de gewassen totdat ze oogstklaar zijn, als oogster kun je alle gewassen die klaar zijn komen oogsten wanneer het jou uitkomt.

Wie zijn wij?

Het tuindersteam – in 2024 Jeannette, Adam en Vivian- verzorgt samen met de Brouwketelbewoners en vrijwilligers alle gewassen van zaadje tot groente, kruid en bloem. De tuin ligt op Landgoed de Brouwketel. De woongroep in de boerderij beheert het hele landgoed op agro-ecologische wijze.

Meedoen?

Je kunt je nu aanmelden voor seizoen 2024.

Meewerken als vrijwilliger?

Wil je meewerken als vrijwilliger? Ga dan in onze Signal-groepsapp om op de hoogte te blijven van klussen in de tuin waar we hulp kunnen gebruiken. https://signal.group/#CjQKIOkN_dxTl-F1jMUGoxE_pB6LNWsUJ0wmudZviyqg2im_EhDzcNufYOmUOwLDS1Ppgqqg